Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

Iphone Maps'te Türkiye Yol Tarifi Başladı..

007

Kayıtlı Üye
Katılım
26 Ağu 2009
Mesajlar
2,619
Yaş
47
Harita Uygulaması Artık Yol Tarifi YapabiliyoriPhone ile birlikte hazır gelen ve bu yazıda detaylı olarak Harita (Maps) uygulamasında Yol Tarifi isminde çok güzel bir özellik bulunuyor. Yurt dışındaki bir çok ülkede gayet başarılı bir şekilde çalışan bu özellik, bildiğiniz gibi ülkemizde düne kadar çalışmıyordu. Aslında Google'ın bir hizmeti olan Harita uygulaması, dünden itibaren ülkemizde de Yol Tarifi vermeye başladı.
Peki bu yeni özelliği nasıl kullanıyoruz basit bir örnekle adım adım anlatmaya çalışalım. Öncelikle Harita uygulamamızı açıyoruz ve ekranın üst kısmındaki Arama özelliğini kullanarak gitmek istediğimiz adresi aratıyoruz. Aradığımız adresi çıkan listede seçtikten sonra tekrar harita açılıyor ve üzerinde kırmızı bir iğne olacak şekilde gösteriliyor. Eğer sonuç birden fazla yeri gösteriyorsa gitmek istediğimiz iğneyi seçiyoruz. Ardından da yine aynı ekranda iken ekranın sağ alt köşesindeki "Yol Tarifi" seçeneğine tıklıyoruz. Bu sefer de yine aynı ekranda Başlangıç ve Bitiş noktalarının gösterildiği yeni bir pencere açılıyor. Biz de sağ alt köşedeki "Route" seçeneğine tıklayarak rotanın hesaplanması işlemini başlatıyoruz.Rota kısa sürede hesaplandıktan sonra da arabayla gidecek şekilde harita üzerinde gösteriliyor. Normalde Arabayla, Otobüsle ve Yaya olmak üzere üç çeşit yol tarifi olmasına rağmen ülkemizde sadece Araç ve Yaya tarifleri çalışıyor.Tüm rotayı Harita'da gördükten sonra da ekranın sağ üst köşesindeki "Başlat" seçeneğini kullanarak sokak sokak yol tarifi almaya başlıyoruz. Ekranın en üstünde hangi sokaktan, yaklaşık kaç metre sonra dönmemiz gerektiği tek tek yazıyor.Fakat, bu yol tarifi klasik navigasyon uygulamaları ile karşılaştırıldığında çok zayıf kalıyor. Şöyle ki:
Yol tarifleri sesli değil. Sadece ekranın üst kısmında yazıyla geçiyor ve ekranda bir ok işareti olmadığı için bir yandan araba kullanıp bir yandan rotayı takip edip yazıları okumak oldukça zor. Co-pilot şart
◦Rota sayfalara ayrılmış durumda. Biz hareket ettikçe ve mevcut sayfadan çıktıkça otomatik olarak diğer sayfaya geçemiyoruz. İlla ekranın sağ üst köşesindeki ok tuşlarına kendimizin basarak sayfalar arası geçiş yapmamız gerekiyor.
Bunca eksiğine rağmen sonuçta bu bir Turn by turn navigasyon uygulaması değil. App Store'daki bu tip ürünlerin 100$ civarında unutmayalım. iGO My Way gibi navigasyon uygulamalarını satın almayı düşünen kullanıcılar muhtemelen bu haberi okurken kararsız kalmışlardır "Acaba artık navigasyon uygulamalarına ayrıca para vermeye gerek var mıdır?" şeklinde. Bence Harita uygulamasındaki Yol Tarifi, navigasyon uygulamalarının bir muadili değil. Fakat benim gibi navigasyon cihazına para vermek istemeyen ama arada sırada da olsa yol tarifine ihtiyaç duyanlar için çok iyi oldu diyebilirim. Yola çıkmadan evvel hangi yolu kullanmam gerektiği konusunda çok faydalı olacak gibi gözüküyor.
Google'un ülkemiz için Yol Tarifini çalışır hale getirmesinden sonra ülkemizde hala çalışmayan birkaç özelliği daha aktif hale getirmesi gerekiyor. Bunlar da Trafik bilgisi, Otobüs rotaları/hareket saatleri ve bu yazıda bahsettiğimiz Street View özelliği. Umarım bu eksiklikler de kısa sürede giderilir.
Kaynak:iphoneturkey.biz
 
aynen ben geçen gün baktım ama ana yol üzerinden tarif ediyor gördüğüm kadarıyla...
 
Yurtdışındayım Serbay şu anda ama eğer buradaki gibi çalşırsa süper..
 
eğer benim gördüğüm gibiyse pek işimize yaramayadabilir :)
 
ıphonelar cok gereksık yurtdısındakı gıbı degılkı cogu ozellıgı yokkı calısmıyor bıle ...
 
yarım yamalaksa ne yapyım öyle GPS i
 
6600fold'un GPS özelliğini kullanabilen var mı. ??
 
Geri
Üst Alt