Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

Hız Aşırtma (O.C.) Hakkında Sık Sorulan Sorular ve Doğru Bilinen Yanlışlar

ceycey11

Kayıtlı Üye
Katılım
23 Ocak 2011
Mesajlar
1,266
Yaş
41
Overclock ya da Türkçe ifadesiyle hız aşırtma, bir bilgisayar bileşenini üreticisinin belirlediği hızlardan daha yüksek seviyelerde çalışacak hale getirme sanatı olarak tanımlanabilir.

Intel ve AMD gibi şirketler tarafından üretilen bilgisayar parçaları çeşitli testlerden geçer ve ne kadar hızlı olduğu belirlenir. Ancak çoğu parça, sorun çıkma olasılığı düşsün diye potansiyelinin daha altında hızlarla piyasaya sürülür.

İşte hız aşırtma olayı da bu potansiyeli ortaya çıkarmaya yarar. Hız aşırtma sayesinde bilgisayar bileşenlerini üretici firmanın düzgün çalışma garantisi veremediği hızlarda kullanabilirsiniz.


Üretici firmanın garanti vermemesinin sebebi ise belli seviyeler geçildiğinde bileşenlerinin ömrünün azalması, bozulma ve hatta yanma gibi olayların yaşanabilmesidir.

Hız aşırtma konusunda insanların aklında birçok soru var. Çoğu kullanıcı bu gibi riskler yüzünden hız aşırtmadan uzak duruyor.


1.Hız Aşırtma Sadece İşlemciye Yapılır

Hız aşırtma denilince akla hemen işlemciler geliyor. Hız aşırtma ilgili rekor denemelerinin çoğunun işlemci hızına yönelik olması, bu işin uzmanlarının daha çok işlemci frekanslarını artırmaya odaklanması, insanların kafasında hız aşırtma sadece işlemciye yapılır gibi yanlış bir düşünce oluşmasına neden oluyor.

Her Bileşenle Olur

Aksine doğru araçlar ve yazılımlarla sadece işlemci değil, ekran kartından RAM"lere kadar neredeyse tüm bileşenlerin hızını bir şekilde arıtmak mümkün.


2. Hız Aşırtma Bilgisayarınızı Yakar

Bir donanım bileşeninin frekansını ya da voltaj seviyesini artırırsanız dışarıya yaydığı ısı da aynı oranda artacaktır.Eğer bu ısı artışına dikkat etmezseniz, ortaya çıkan sıcaklık donanımızda
fiziksel hasar bırakabilir, hatta kullanılmaz hale getirebilir.

Hız aşırtma ile bileşenlerinize fiziksel hasar verebilirsiniz

Patlamaz Korkmayın

Ancak bu sıcaklık artışının bilgisayarınızı yakacak ya da patlatacak bir seviyeye ulaşması neredeyse imkansız. Bunun sebebi ise günümüzdeki donanım bileşenlerinin çoğunda termal alıcıların olması. Bunlarsa sorun olmadığı sürece sıcaklık tehlikeli seviyelere ulaştığında sistem ya kilitlenir ya da kendi kendini kapatır. Hız aşırtma ile bilgisayarınızın yanmasından korkmayın.

3. Hız Aşırtmanın Tek Yan Etkisi Isınmadır

Hız aşırtma söz konusu olduğunda insanların anlattığı hikayelerin çoğu ya ulaşılan yüksek hızlar, ya da yüksek sıcaklıkla ilgilidir. Bu da hız aşırtmanın tek yan etkisinin fazla ısınma olduğu düşüncesini ortaya çıkarıyor.

Isınmanın dışında başka sorunlarla da karşılaşabilirsiniz

Beklenmeyeni Bekleyin

Ancak ısınma sorunu bir şekilde halledilmiş olsa da, hız aşırtılmış bir bileşen beklenmeyen hataların oluşmasına hatta veri kaybına bile neden olabilir. Bu sebeple hız aşırtma yaptıktan sonra bileşenleri mutlaka çeşitli benchmark yazılımları ile stres testinden geçirmek gerekir.

4. Hız Aşırtma Yapmanın Tek Yolu Vardır

Gerçeği söylemek gerekirse hız aşırtma genelde deneme yanılma yöntemiyle yapılır. Bu sebebi ise tüm bilgisayar donanımlarının birbirlerinden farklı olmasıdır.

Hepsi Farklı

Her bir bileşenin kendi sınırları vardır ve farklı şartlar altında farklı davranışlar gösterirler. Öyle ki aynı firmanın elinden çıkmış, aynı model iki ürün arasında bile farklılıklar olabilir. Bu yüzden hız aşırtma ile ilgili tavsiyeler ya da yöntemler ile bilgi edinirken bu gerçeği göz ardı etmemek gerekli.

5. Hız Aşırtma Kârlı Bir İşlemdir

Hız aşırtmanın getirdiği en önemli avantajlardan biri, düşük hızda çalışan ve ucuz bir bileşeni alıp onu daha pahalı modellere yakın hızlarda çalıştırabilmektir. Ancak insanların unuttuğu bir şey var ki hız aşırtma yapmak beraberinde yeni masraflar çıkaran bir işlem. Bu masrafların başında ise daha iyi bir soğutma sistemine duyulan ihtiyaç geliyor.

Üst seviye soğutma sistemleri ucuz değil.

Pahalı Bir Uğraş

Ortaya çıkan sıcaklığı düşürmek için daha güçlü bir fana hatta su soğutma sistemine bile ihtiyaç duyabilirsiniz. Ayrıca, hız aşırtma yapılmış bileşenler daha fazla güç harcayacağı için elektrik faturanızda da artışlar yaşanabilir. Bu yüzden hız aşırtma yapmanın çok kârlı bir işlem olduğunu söylemek zor.

7. Hız Aşırtma Yapmak Yasaktır

Bazılarının sandığının aksine hız aşırtma yapmak yasak bir şey değildir. Hiçbir firma hız aşırtma yapmayı şimdiye kadar yasaklamadı ve hiçbir ülkenin kanunlarında hız aşırtma bir suç olarak nitelendirilmiyor.

Aksine birçok firma kendi ürünlerinin promosyonunu yapmak için çeşitli hız aşırtma yarışmaları bile düzenliyor. Hatta firmalar fabrika çıkışı hız aşırtma yapılmış modellerini bile piyasaya sürüyorlar. Hem de bunu garanti dahilinde yapıyorlar. Donanım firmaları hız aşırtma yarışmaları düzenliyor.

Garanti Kapsamı Dışı

Ancak genelde tüm donanım firmaları kullanıcılar tarafından hız aşırtma işleminden geçmiş ürünleri garanti kapsamının dışında bırakıyor. Her ne kadar bunu tespit etmek zor olsa da, hız aşırtma yapmadan önce elinizdeki ürünün garanti şartlarını okusanız iyi olur.

8. Hız Aşırtmayı Herkes Yapamaz

Bilgisayar ve donanım teknolojileri ile çok içli dışlı değilseniz hız aşırtma işlemi size çok karışık ve korkutucu gelebilir. Ancak unutmayın ki bu konunun tüm uzmanları da bir zamanlar hiçbir şey bilmiyordu.Yapmanız gereken şey biraz araştırma yapmak.

Overclock uzmanları da bir zamanlar acemiydi

İnternet üzerinde hız aşırtma hakkında çok fazla bilgi bulabilirsiniz. Hız aşırtma yaparken sabırlı olmaya özen gösterirseniz, belli bir süre sonra çok kademe kat edebilirsiniz. Örneğin bir bileşenin frekansını artırırken bir anda 100 MHz yerine 10 MHz artırıp sonuçları görebilirsiniz. Sorun çıkmadıysa bir adım daha ilerleyebilir, sorun varsa durabilirsiniz. Sabırlı olursanız siz de bir hız aşırtma uzmanı olabilirsiniz.

kaynak: http://resim.donanimhaber.com/m_40156497/mpage_1/f_/key_//tm.htm#40156497
 
Bir nevi Chip tuning :D 90Derece p4 3.0 cpu 3.8 e çıkarttım stock fanla o gün bugün bilgisayar daha adam olamadı :D
 
öyle her pc ye oc yapılmaz sonra kasa elınızde kalır:)oc yapılan pcnın kesın ve kesın powersupply ve fanı kaliteli olmalıdır yoksa anakartdan dumanlar çıkar:D
 
Mac e gectim geceli bu konuyu unutmusum. Bir arastirayim bakalim mac icin birseyler bulabilicekmiyim :) Eski gunlerim geldi aklima, bir de mac e el atayim :D
 
Mac e gectim geceli bu konuyu unutmusum. Bir arastirayim bakalim mac icin birseyler bulabilicekmiyim :) Eski gunlerim geldi aklima, bir de mac e el atayim :D

mac da işin zor :D mac notebook seklinde oldugu için daha cok dikkatli olman lazım üstelik saatı ayarlarını değiştirdiginde geri dönüşün daha zor. Cihaz içindeki Bios piline ulasman gerekcek...

Bir teknisyen olarak biraz bende bildiklerimi aktarmak isterim bu konularda...

Kendi deneyimlerimden yola cıkalım :D

2,8 dual core intel işlemcimi 3.2 ye cıkardım ama nasıl...
Stok fan yerine 12cm cpu fan aldım

Gigabyte e7aum anakartımın kendi bios içerisinde ALT+F2 tusuyla Over Clock bölümüne girdim...

Ve karsımda Saat ayarları :D:D

Hangi birime gidicek elektirik ( frekans ) değerlerini yapılandırabiliyorsunuz... Ama bir uyarı ekranıyla... ( Olacak sorunlar karsısında firmamız sorumlu değildir...)

İşlemci voltajını yükselttim ve 3.6 civarında denemeler yaptım. Ama çatladı :(
Sonra bios pili cıkarıp sadece 15 saniye bekledikten sonra Pc tekrar acarak Standart ayarlara uastı ve eski haliyle acıldı.. daha sonra daha düşük hızları deneyerek uygun hızı buldum ve kullanmaya devam ettim...

Ne kadar performans arttı derseniz 200 300 mlyonu riske atıcak kadar bir hız malesef gorulmuyor..

Ekran kartımı Overclock ile yükseltim birde...

o zman elimde Asus Atiradeon 9550 GE vardı 1 gb 128 bit . Zamanın en iyilerinden.

program yardımıyla onunda saat ayarlarınla oynayarak 1.5 gb cıkarmıstık ama oda sorun verdi geri donmek zorunda kaldık cünki üstündeki stok fan yetersiz kalmakta.

Önerim sadece şu olur...

Sağlam soğutma ve kapasitesi geniş donanım varsa yapılır Örn: 3.0 core 2 duo 3.8 ve ustune cıkaranlar var...

ama yoksa elinizdekinden olma ihtimalini hep göz önünden ayırmayın =)

Saygılar...

Ayrıca PC üzerine acılan bu güzel konu için Canere teşekkür ederim :D arabalardan sonraki 2. hobim PC
 
biraz da bilgi verseniz nereden nasıl yapılıyor..bir iki örnek yol vererek..
bilmeyenler fransız kalıyor..
neyi nerden değiştireceğiz overclock'a nasıl girilir..
pastayı da siz yapmışsınız sonra da siz yiyorsunuz olmuyor ama :D

buna rağmen bilgiler için teşekkür ederim..
biraz da anlatırsanız bilgileri bir kullanalım..hoş mac de olmuyormuş ama ben denerim
 
biraz da bilgi verseniz nereden nasıl yapılıyor..bir iki örnek yol vererek..
bilmeyenler fransız kalıyor..
neyi nerden değiştireceğiz overclock'a nasıl girilir..
pastayı da siz yapmışsınız sonra da siz yiyorsunuz olmuyor ama :D

buna rağmen bilgiler için teşekkür ederim..
biraz da anlatırsanız bilgileri bir kullanalım..hoş mac de olmuyormuş ama ben denerim

yok abi olmuyor değil mac da :D ama hatalı bi secim yapıldıgında geri dönüş zor yani risk fazla ondan ole demiştim =)

yapılmak için bir kac yol var... nette hazır bunu yapan windows tabanlı programlar var. donanım saat ayarlrını düzenliyor.

birde cihazın kendi üstünde olan özellik yani kendi yazılımında olanlar var. örnegin bnm anakart overclock özelligi var..
yeni cıkan ekran kartlarında da var aynı ozellik. kendi yazılımı içerisinden istedini yaptırıyorsun cihaza..

yapmamız gereken dogru ayaralrı bulmak sadece...
bir sürü program var:d ben ama kendi üstündekini tavsiye dereim cünki o yazılımlara ne kadar güvenilir sizce?
 
Yabanci kaynaklara el attim biraz mac icin. Ama yapabilen yok adam akilli. Herkes koru korune girmis isin icine :) MBP OC baska bahara kaldi:hosgeldin:
 
yok ben program indirip falan uğraşmam..
ben pc nin içinden yol gösterilecek o donanımın ayarını değiştireceğiz zannediyordum
 
Geri
Üst Alt