Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

Duman Atma ve Rolanti Dengesizliği

İbişah

Kayıtlı Üye
Katılım
16 Ağu 2018
Mesajlar
72
Yaş
36
Merhaba dün akşam işten çıktım ışıklar da beklerken gri acayip bir duman atmaya başladı bayağı fazlaydı motordan değişik seslerde gelmeye başladı müsait bir yerde durdum sanayi tarafında çalıştığımdan dolayı tanıdık o saate(motorcular kapanmıştı) tanıdık elektirikciye aracı bilgisayara bağlattım arıza kodu görünmüyor dedi zaten araçta ikaz lambalarının hiç biri de yanmadı. Rolanti 1 de sabitledi düşmedi,Daha sonra eve gittim sabah gelirken de hiç bir problem yoktu sıfır sıkıntı diyebilirim ne rolantide ne sesinde neden yapmış olabilir motorcuya göstereyim mi ? Başına böyle bir şey gelen oldu mu arkadaşlar ?
 
Son düzenleme:
Dostum ben de (2010 Dizel Leon'da) bu tip bir durum yaşıyorum fakat ne olduğunu 3 aşağı 5 yukarı tahmin ediyorum diyebilirim.
Tahmin diyorum çünkü ustalara sordum motor bitik revizyon gerek diyen bile oldu içimden has... deyip çıktım
çünkü hem gidişi hem, sessizliği hem yakıtı Allah'a şükür saat gibi diyebilirim.
Ayrıca bitik motor aralıksız duman atar. Kesilmez.

Kış ayları gelince 2000-3000 km de bir bir motor ısısı 90 a gelince 10 sn kadar yanmış kızartma yağı kokan beyaz duman atıyor ve sonra kesiliyor.
Ben bu durumu şuna yoruyorum. Hafta içinde sabahları işe gitmeden önce 2 km lik kısa bir yolculuk yapıyorum.
Bu haftanın 5 günü oluyor.
Soğuk çalışmada ve kısa mesafede yakıt tam yanmadığı için egzozda ve dpfde tam yanmamış ham yakıt kalıyor. Bu yakıt zamanla birikiyor ve hafta sonu gelince aracı daha uzun mesafeler kullanıyorum sonra ben motoru tam ısıya getirince biriken yakıt 10 sn kadar yanarak beyaz duman olarak egzozdan çıkıyor.

Ayrıca devirin sabitlenmesi ve motordan gelen sesler için de şunu söyleyebilirim. Dizel motorlar yakıt cinsine ve kullanım durumuna göre belli aralıklarda DPF temizliği yapar. Bu durumda deviri 2500 de sabit tutarak yaklaşık 10 dk gitmeniz egzoz ısısını çok yükselteceği için dpf içindeki partiküllerin yanmasına ve temizlenmesine sebep olur. Bu arada duman atması, yakıt sarfiyatının artması ve düzensiz çalışma gerçekleşebilir.

Ben bu durumdan olabildiğince kaçınmak için aracı aldığımdan beri Shell Vpower dizel kullanıyorum.
2 tane istasyon dışında da yakıt almam.
Aracı da zorlamadan yüksek devirde kullanmaya çalışıyorum ki egr-dpf kolay kolay tıkanmasın.

Yani kısacası dizel motor düşük devir sevmez.
 
Rolanti 1den aşağı düşmüyor motor sıcakken de aynı soğukken de aynı neden olur acaba ? Geçmişti ama yine aynı olmaya başladı duman atması vs. hiç bir şey yok.
 
Benzer bir durumu eski aracımla yaşamıştım. Tesadüfen motor yağına bir katkı ekletince uzun süre normale dönüp sonra tekrar dengesiz rölanti durumuna dönmüştü. Katkinin ismini tam hatırlamıyorum ama sanırım borax gibi bir şeydi. Araştır istersen
 
Geri
Üst Alt