Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

DSG vites nedir? nasıl çalışır?

fatihyksel

Kayıtlı Üye
Katılım
20 Şub 2012
Mesajlar
1,487
Yaş
32
DSG vites nedir? nasıl çalışır?




Dual Shift Gearbox : Çift Milli Vites Kutusu

Çift debriyaj olduğu gibi motorun hareket verdiği çift dişli mili vardır. Bir milin üzeinde 1-3-5, diğer milin üzerinde 2-4-6-R dişlileri vardır. 1. viteste hareket halindeyken, hareket iletilmeyen 2. milin üzerinde bulunan 2. vites dişlisi yerine takılı vaziyette bekler. Sistem, 2. vitese geçme komutunu aldığında, 2. milin debriyajını aktif hale getirip aynı zamanda 1. milin debriyajını pasif hale getirir. 2. vites zaten hazır beklediğinden, vites dişlisini yerine takmak için vakit kaybı olmaz, sadece debriyajın bırakılması için bir zamana ihtiyaç vardır ki bu da elektronik kontrol sistemleriyle çok hızlı bir şekilde gerçekleştirilmektedir. İsminin DSG olmasına pek fazla takılmayın zira VW DSG derken, BMW SMG demektedir. Her firma kendine göre bir isim belirlemekteyse de çalışma prensipleri aşağı yukarı aynı kalmaktadır.

Bu da basit de olsa DSG şanzımana bir örnek çizim:







 
AMG Mercedes'in resmi modifiye sirketi. VW de ABT oldugu gibi. Vitesle alakasi yoktur yani. AMG kisaltmasi nerden geliyor derseniz; kurucularinin soyadlarinin bas harfleri:eek:key: Mercedes'in DSG turevinde ki sanzimani Touchshift'tir. Ama AMG versiyonlarinda AMG SpeedShift sanzuman kullaniliyor. Touchshift ile alakasi varmidir bilmem onu. :) Ust versiyonlarinda ise 7G-Tronic kullaniliyor. Farklidir sanirim. Yanlisim varsa duzeltin lutfen. :)
 
doğrudur. AMG 7G-Tronic şanzımanı geliştirip AMG SpeedShift MCT olarak kullanmakta.
DSG manumatic olarak adlandırılan şanzıman türü ve hemen her markada benzer çalışma prensipli (hem manuel hem otomatik) şanzımanı mevcut.
Acura: Sequential SportShift
Alfa Romeo: Sportronic, Q-System, Selespeed
Alpina:Switchtronic,
Aston Martin: Touchtronic
Audi: Tiptronic
BMW: Steptronic
Citroen EGS, SensoDrive
Chevrolet: TAPshift
Chrysler / Dodge / Jeep / Ram: AutoStick
Fiat: Dualogic
Ford (Australia): Sequential Sports Shift
Ford (USA): SelectShift
Holden: Active Select
Honda: iShift, S-matic, MultiMatic, SportShift
Hyundai: Shiftronic, HIVEC H-Matic
Infiniti: Manual Shift Mode
Jaguar: Bosch Mechatronic
Kia: Sportmatic
Lancia: Comfortronic
Land Rover: CommandShift
Lexus: E-Shift
Lincoln: SelectShift
Maserati: DuoSelect
Mazda: ActiveMatic
Mercedes-Benz: TouchShift
MG-Rover: Steptronic
Mitsubishi: INVECS, INVECS II, INVECS III, Sportronic, tiptronic, Allshift
Nissan: Xtronic (also used in "Xtronic CVT")
Opel / Vauxhall: ActiveSelect, tiptronic
Peugeot: 2Tronic, tiptronic
Pontiac: TACShift, TAP-Shift, Driver Shift Control (DSC)
Porsche: Tiptronic, Tiptronic S
Saab: Sentronic
Saturn: TAPshift
SEAT: tiptronic
Škoda Auto: tiptronic
Subaru: Sportshift (system developed and name used under license from Prodrive Ltd.)
Smart: Softip
Toyota: ECT, Multimode manual transmission
Volkswagen Commercial Vehicles: tiptronic
Volkswagen Passenger Cars: tiptronic inclusive of Direct Shift Gearbox (DSG)
Volvo: Geartronic
 
Senin bu yazdığın şanzımanların çoğu ya otomatikleştirilmiş manuel şanzıman ( yani çalışma prensibi dsg tarzında ama tek kavrama sistemi var. DSG'deki gibi bir üst vites hazırda beklemiyor ve vites geçişlerinde bekleme sorunu yaşanıyor) yada tork konvektörü kullanılan eski tip otomatik şanzıman. Birçok marka yeni yeni geçiyor bu sisteme.
AlfaRomeo'da TCT
Renault'ta TCE
Audi S-Tronic
BMW SMG
ve bir kaç markada daha var. Öyle çift kavramalı şanzıman tek tük markada var şuan. Öyle saydığınız şanzımanların hepsi aynı şekilde çalışmıyor.
 
dsg(ve muadillerinde,stronic vs) lerde 6ms upshift süresi var şuan en hızlı sistem.
bi arkadaşın aracı ile hızlanırken (o manueldi) benim aracın sürekli hızlandıgını bunun nasıl oldugunu sormuştu :) (dsg oldugunu bilmiyordu)
 
dsg(ve muadillerinde,stronic vs) lerde 6ms upshift süresi var şuan en hızlı sistem.
bi arkadaşın aracı ile hızlanırken (o manueldi) benim aracın sürekli hızlandıgını bunun nasıl oldugunu sormuştu :) (dsg oldugunu bilmiyordu)

O sürede kavrama tutup bırakma süresi zaten. :) 6 ileri de 0,06 , 7 ileri de bu biraz daha hızlı diye biliyorum. 0,03 mi neydi 7 ileri çok az bi farkla daha hızlı değiştiriyor :)

Ama yinede kullanım zevki ve kontrol amaçlı düz vites diyorum :) Bu benim kişisel tercihim. Bide 7ileri dsg'lerde sorun çıkma ihtimali var o nedenle zaten, düz vitesi türkiyeye nadir giren bir aracı uzun süre aradım ve aldım :D
 
Geri
Üst Alt