Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

DPF ışığı yandı ne yapmalıyım?

karadavut

Kayıtlı Üye
Katılım
5 Eyl 2010
Mesajlar
170
Yaş
55
1.6 tdi cr leon 14000 km de göstergede egzos sembolü içinde noktalar halinde bir uyarı ışığı yandı, kitaptan baktım Dizel Partikül Filtre tıkanması diye bir açıklama var netten araştırdım kadarıyla düşük devirde gitmekten kaynaklanıyormuş yanmayan yakıt burada tıkanmaya sebep oluyormuş maliyeti yüksek olduğunu öğrendim ve çözüm olarakta yüksek devirde 20-25 dk lık bir sıkıştırma ile yanan partiküller sonucu ışığın söndüğü söyleniyor şimdi sizden bu konu hakkında bilgisi ve deneyimi olan arkadşalardan bilgi almak istiyorum.
 
Dpf çok yeni konu, diesel partiküllerinin bir haznede biriktiren ve sonrasında yakarak atılmasını sağlayan bir sistem, aşağı yukarı 300-600 km de bir bu yanmayı yapıyor ama kısa mesafe kullanım ve soğuk havada motorun tam ısınmaması sonucu bu ynamayı yapamıyor, yaklaşık %80 doluluğa ulaşınca bu ikazı yakar, sonraki aşamada max. devri sınırlar, en son aşama motorun elektronik blokajı ve çalışmaması, yetkili serviste, temizliği ve rejenerasyonu için çözüm olması lazımdır, servise danışın, bu filtreler oldkça pahalı parçalar, tam tıkanmadan temizlenmeli, rakamları 3-5000TL civarı (yaklaşık), yola çıkayım gazlıyayım uygulaması , lamba artık yanmış ise, söndürse bile ileride oluşacak kirliliği engellemez.
 
Teşeşkkürler bilgi için, nette okuduğum kadarıyla yüksek devirde temizleneceği yönünde idi bu işlemi yaparsak yanlışmı yapmış oluruz. Ne gibi bir zarar yada fayda sağlanabilir bilgisi olan arkadaşların fikir ve yorumlarını alabilirmiyim.
 
Dpf uyarı ışığın yakmış ise, %80ni tıkanmış durumda, yeriniz nispeten müsait, otobana çıkıp, düşük vites biraz yüksek devirde mesela 3500d/d altına düşmeden 1 saat git/dön yapılabilir, bu sırada rejenerasyon kesin başlar ve sonlanır, ama % kaçını temizler bilemem. Bu arada Dpf ye sahip tüm motorlarda, yağ seviyesini mutlaka kontrol edin, bu bir miktar yakıt yağa karışabilir, yağ seviyesi max. üstüne çıkabilir. Bu da risklidir.
 
İlgine teşekkürler çağlar hocam peki bu işlem sonucunda arıza ışığı sönermi ayrıca tamamının temizlenmesi için servisemi gitmeliyim ilerde bir sorun yaratırmı? Baktığım kadarıyla yüksek maliyetli bir parça değişimi söz konusu olamaz. Bir sorumda şu yüksek sürat 150-160 km gibi bir sürat temizleme işini hızlandırırmı illa düşük vites yüksek devirmi olmalı aracım dsg sanırım bu işi manuel kullanıma alarak gerçekleştirmem gerekecek.
 
5000 TL yüksek gelmedi ise bilemem de yanlış yere mi baktınız onu merak ederim? Süratin burada önemi yok, motorun rejim sıcaklığında olması gerekli ve 3500d/d civarlarında bir sürüş yapılmalı, Dpf temizlenecek diye 220ye kadran dayamak riskli, dsg ise manuele alın mesela 4. viteste 3500d/d da gidin, o kadar da kasmayın arada yavaşlayın vs. Zaten rejenersyon başlangıcı ve sonu mesaj olarak çıkacaktır ekranda. Dediğim gibi çok yeni bir konu, servise de danışın.
 
Dpf sistemi garantiye girmez diye de ilave edeyim. Mesela Tofaş periyodik bakımda , motor yağı gibi bu temizliği de ücreti karşılığında müşteriden alıyor, ilk temizliği 20.000kmde, ikinicisi 60.000km de yapıyor. Ölçümler, 70.000km ye kadar yaklaşık 11.000-12.000 kez dpf nin kendini temizlediğini gösteriyor ki test arabsında dpf tıkanmış olarak bulunuyor.
 
Benim dpf garantiden degisti fiyati iscilik haric 7.000 tl idi iki sene once garantiye giriyor yani o isigi sondurmek icin de 4.vites te 2500-3000 devir araliginda sabit hizda 15dk gitmek gerekiyor eger sonmezse biraz daha gidersiniz daha once tecrubeyle sabittir..


Not: Dpf sistemi yillardir avrupada dizel araclarda zorunlu olarak kullanilan bir sistem yeni degil yani turkiye servislerin bu konuda yeterli bilgisi yok sadece. Su anda bmw mercedes ve cogu dizel vag grubu araclarda mevcut olan bir sistem. Ancak yularda anlattigim gibi manuel sistem temizlik sadece vag da var bildigim kadariyla.

Ben 2009 da bu sorunu yasadigimda dogus oto esenyurttaki ustalar cozmustu sorunu daha dogrusu garantiden degistirilmisti 2 ay bekledim almanyadan parcanin gelmesini ve servistekilerin soyledigi tr de ilk defa benim aracimin dpf i degistirilmis olduguydu.
 
Servıse gıdıp garantıden degıstırılmesını talep etmek o zaman en mantıklısı.Aslında bakıldıgında kullanılan yakıtın ne kadar kalıtesız oldugunun da bır kanıtı denılebılınır
 
Geri
Üst Alt