Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

Dizel motor 75 yaşında

  • Konbuyu başlatan swotr
  • Başlangıç tarihi
S

swotr

Guest
Dünyanın ilk seri üretim dizel binek otomobili Mercedes-Benz 260 D, 1936'da Berlin Otomobil Fuarı'nda vitrine çıktı. O günden bu yana 75 yıl geçti. 80'lerdeki teknolojik gelişmelerle yıldızı parlayan dizel motora olan talep her geçen gün artıyor

702276613484.jpg


Dizel motor konusunda yapılan çalışmalar, Bosch'un 125 yıllık geçmişinde önemli bir geleneği temsil ediyor. Şirketin kurucusu Robert Bosch'un 1922'de kamyonlarda kullanılacak dizel enjeksiyon pompasını geliştirmek için attığı ilk adımı takiben, ilk seri üretim dizel motorlu kamyonun 1924'de Almanya'da piyasaya sürülmesiyle başlayan bu gelenek, bugün trafikteki milyonlarca Bosch imzalı dizel motorla daha da güçlenerek sürüyor. 1930'larda Daimler-Benz tarafından üretilen Bosch enjeksiyon motorlu dizel binek otomobiller benzinle çalışanlara oranla pek rağbet görmedi, fakat bu üreticileri yıldırmadı. Nitekim, İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemde dizel motorlar binek otomobillerde gittikçe önem kazanmaya başladı.

TAKSİLERDE YAYGINLAŞTI
1950'li yıllarda düşük maliyetleri sayesinde dizel motorlu binek otomobiller, özellikle de zorlu sürüş koşullarına dayanmak zorunda kalan taksilerde gittikçe popülerlik kazandı. 1960'da Bosch ilk dağıtıcı pompasını (Yıldız Pompa) piyasaya sürerken; mevcut sıralı pompalardan daha hafif ve kompakt olan bu pompa, daha küçük binek otomobillerde dizel motor kullanılmasının önünü de açmış oldu. Bosch'un dağıtıcı pompa mühendisleri, 1970'lerin ortasında tam bir dizel patlamasına dönüşecek bir eğilimi tespit ettiler. Bu patlamanın arkasındaki fenomen, VW Golf Dizel idi. 1975'te bu araç, Bosch'un dağıtıcı tip enjeksiyon pompası sayesinde yüksek devir sunan, ama aynı zamanda ekonomik olan yüksek devirli dizel bir motora sahip ilk kompakt sınıf dizel model oldu. Turboşarjı ve şimşek gibi görüntüsü ile Golf GTD versiyonu, ilk sportif dizel motorlu binek otomobili olarak bir kült statüsü kazandı. 1980'ler dizel modeller için elektronik çağın başlangıcına sahne oldu. 1986'da Bosch, dağıtıcı ve sıralı pompaları için ilk elektronik kumanda sistemini piyasaya sürdü Bu teknolojiyi ilk kullanan üretici BMW, oldu. 1989'da dizel doğrudan enjeksiyon için ilk eksenel piston pompası devrim yarattı. Yeni Bosch teknolojisi, mazotun yaklaşık 1000 bar civarı bir yüksek basınçta doğrudan silindire püskürtülmesine, bu şekilde özellikle etkili bir yanma elde edilmesine olanak tanıdı. Bu da düşük yakıt tüketimi ve emisyonlarla birlikte daha iyi hızlanma anlamına geliyordu. Doğrudan enjeksiyon birkaç yıl sonra dizel binek otomobil ve kamyon motorlarında kural haline geldi.

66 milyon motorda Bosch sistemi var
2003'te Bosch, "piezo" enjektörlere sahip üçüncü nesil Common Rail enjeksiyon sistemini piyasaya sürdü. Bu sistem, dizel motorun yakıt tüketimini ve egzoz emisyonlarını düşürürken motor gürültüsünü de azalttı. Bugüne kadar 66 milyonun üzerinde motora Bosch'un Common Rail sistemleri takıldı.

Dünyada talep hızla artıyor
BOSCH Common Rail teknolojisi, 2000'lerin başında dizel patlamasını yeniden harekete geçirdi. 1997'de Batı Avrupa'da satılan tüm binek otomobillerin sadece yüzde 22'si dizelle çalışırken, 2006'da bu rakam yüzde 50'nin üzerine çıktı. Common Rail teknolojisi hâlâ büyük bir teknik potansiyel sunarken, ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki en katı emisyon sınırları bile artık Common Rail Sistemi'ni kullanarak karşılanabiliyor. Son yıllarda birkaç Avrupalı, Amerikalı ve Asyalı üretici, Amerika Birleşik Devletleri'nde büyük bir dizel kampanyası başlatırken; iki büyük otomobil üreticisi Audi ve BMW de Mercedes-Benz'e katılarak ABD'de gittikçe artan bir şekilde dizel motorlar tercih etmeye başladı. Bosch, 2015'te ABD'deki dizelle çalışan motorların oranının yüzde 5'den 10'a yükseleceğini tahmin ediyor.

Yakıt tüketimi yüzde 30 düşecek
Azot Oksit emisyonlarının yarıdan fazla düşürülmesi gerektiği anlamına gelen Euro 5'ten Euro 6 emisyon standardına geçişle birlikte son yıllarda yakıt tüketimini düşürme hedefleri de daha sıkı hale geldi. Bosch mühendisleri halen, daha katı emisyon sınırlarını karşılamak ve yakıt tüketimiyle karbondioksit emisyonlarını daha da düşürmek amacıyla bir santimetrekarede iki metrik tonluk yüke eşdeğer 2000 bar'dan daha fazla üretebilen enjeksiyon sistemleri üzerinde çalışıyor. İnanılmaz boyut küçültme sayesinde geleceğin dizel motorlarında sadece üç silindir ve 1.1 litrelik hacim olacağı tahmin ediliyor. 2015'te dizelle çalışan bir otomobilin 100 kilometre sürmek için sadece 3.6 litre yakıt tüketeceği belirtiliyor. Bu, 2009 standart bir dizel modelin kullandığından yüzde 30 daha az yakıt anlamına geliyor.

link
 
her ne kadar ülkemizdeki yüksek yakıt fiyatları yüzünden mecburen dizele geçiş yapmış olsamda çok kısa zamanda ısındım dizel teklonojisine seviyoruz seni dizel :)
 
Teşekkürler dizele geçme düşünceside bizi etkilemiş durumda :)
 
Icat edenden Allah razı olsun buyuk nımet :)
 
kim ne derse desin benim çok hoşuma gidiyo daha çevreci bi tane dah ekliyim bonus olsun
0808dp_72_z+2008_diesel_power_challenge_trucks+2001_dodge_ram_2500.jpg

ahahaha bunlardan bizde olsa varya çevredeki insanlar içinden değil bağıra bağıra küfür eder sinek ilaç arabası gibi :D
 
Geri
Üst Alt