Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

Debriyaj Hakkında Herşey

Birkan6161

Kayıtlı Üye
Katılım
6 Ağu 2011
Mesajlar
646
Yaş
33
Motorun dönme hareketini isteğimize göre ayrıca istediğimiz dozda aktarma organlarına ileten sistemdir.

Sistem basit olarak baskı,balata ve ayırma rulmanından oluşur..

Detaylı bakacak olursak ;


Volan yüzeyi , debriyaj balatası , baskı , ayırma rulmanı , ayırma çatalı yada hidrolik sitemlerde ayırma düzeneği bulunur.

dahada derine inersek; hidrolik sistemi fren hidrolik kabına bağlayan kauçuk hortum , telli sitemlerde debriyaj kablosu ve debriyaj pedalı işin içindedir.



Sistemin çalışması ;

Debriyaj pedalı basılmamış konumdayken baskının üzerindeki yaylar ile volan ve baskı üzerindeki sürtme yüzeyleri arasında sıkışmış konumdadır.

Debriyaj sorunsuz ise motor ve aktarma sistemi bireşmiş durumdadır. birinden gelen dönme hareketi diğerine aktarılır.

Debriyaj pedalı basılırken baskı üzerindeki yayları ittirir bu ise balatanın volan ve baskı yüzeyi arasında boşta dönmesine olanak verir.

Debriyaj balatasının baskı üzerinde sürtünen yüzeyi ;



Sürtünen balata (biten parça) ;



Debriyaj balatasının diğer yüzünün volan üzerinde sürtünen yüzeyi ;




Sistem çok basit mantıkla çalışıyor...

Debriyaj balatası sert bir balatadır. Sürekli kullanımda olduğu için malzemesi daha dirençlidir.

Balatanın üzerindeki yaylar kilitli durumda gaz verip çekmeler ve ilk temas durumundaki şoku bir nebze olsun bertaraf eder.

Olay şöyle olur ;

Debriyaj pedalı bırakılırken baskı üzerindeki yaylar marifetiyle balata volan ve baskı arasında sıkışır. ilk temas gerçekleşir tam sıkışma gerçekleşirken balata üzerindeki yaylarda sıkışır ve hareket başlar. bu yaylar sürekli yüktedir. gaz verip bırakma durumunda serbest kalır veya tekrar yüke girer.

Balatanın ömrünün bittği şöyle anlaşılır ;

Torku yüksek olan bir viteste (mesela 1. vites) ani gaz verme durumunda devir birden yükselir ancak araç devire oranla hızlanmaz yada gaz pedalına birden basılıp çekilir, motorun bu sarsılmasına debriyaj ayak uyduramaz ve yine devire oranla gitmeyen bir araç tablosu ortaya çıkar.

Kullanım alanlarına göre çeşitli debriyajlarda bulunur . Bunlardan en bilineni yarış debriyajlarıdır ;



Sistemde baskı volana montedir. Balata ise şanzıman üzerinden gelen mile bağlanır.

Bitik bir sistemle gitmek balatanın volan yüzeyini zedeleme ihtimali olduğundan sakıncalıdır.

Baskı üzerindeki yayların çalışma mantığı gereği balata uç kısımlarından daha fazla aşınır. hatta bu aşınma volan ve baskı yüzeyinde konikleşme olarak görülür.

Debriyaj set halinde değiştirilebileceği gibi. balata olarakta değişebilir ancak tavsiye edilmez. balata üzerine yeni balata çakımıda yapılmaktadır (sürtünen yüzey değişimi, balata sistemi aynen kalıyor)

Uzunca bir süre kullanılan sistemde volan yüzeyi ve baskı torna ile düzeltilebir. ancak set halinde değişimlerde zaten baskı setin içinden çıkar.

Islak tip çok diskli sistemler genelde motosikletlerde kullanılır.



Birşeyler öğrendik değil mi :D
 
bu arada beni araçta kalkışlarda özellikle eğimliş yerlerde ayağımı debiyajdan çekince iki metalin birbirine sürtünmesi gibi garip bi ses geliyo??? debiyj balatalarını da değişeli 6 ay oldu
 
bu arada beni araçta kalkışlarda özellikle eğimliş yerlerde ayağımı debiyajdan çekince iki metalin birbirine sürtünmesi gibi garip bi ses geliyo??? debiyj balatalarını da değişeli 6 ay oldu

Debriyaj teline bakılsın, yağlanınca sorun çözülebilir :)

Bu şekilde sorun çözülmüyorsa debriyaj bilyalarınada baktırın. Sorun onlarda da olabilir.

Eğerki sorun bilyalardaysa mümkünse hemen değiştir. Çünkü bilyalar dağılırsa değişim masrafının 2 katına çıkar ücreti..

888885ky-011.jpg
 
Daha yeni değiştirdim baskı, balata, volant dahil.. Bitikken araba gitmiyor gerçekten, yarı gücünü akarabiliyor oda zorla tabi, değişim olup aracımı servisen aldıktan sonra gaza hafifçe dokunmamda bile arabam fırlıyordu yerinden :) hakikaten çok farkediyormuş..
 
Geri
Üst Alt