Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

Cupra Project

[h=1]Külbütör contası ve Emme manifoldu işleme[/h] 20 Aralık 2012 · Yazar DAWN · PROJECT CUPRA2 içinde. ·
Malum kış mevsimi, boş vakit çok. Evde oturmak delikanlıyı bozar, dışardaki hava adamı daha beter bozuyor…
Külbütör contamızda sürekli değiştir beni hocam diye bağırıyor… Girişelim dedik.
Zaten plan kafamda ilk Cupra2′mi aldığım günden beri var, demekki 6 sene sonrasına nasipmiş. Hatta emme ve külbütör kapağını mat siyeh yapmak istiyordum ve ısıya mukavemetli boyayı daha evvelden almıştım. Evime yürüyüş mesafesinde bulunan ufak bir VW parçacasından ELRing marka conta takımını temin ettikten hemen sonra işe koyuldum.

Önce Emme manifoldunu, daha sonra külbütör kapağını söktüm, zaten sıralamanın değişmesi imkansız, emme manifoldu çıkmadan külbütör kapağı çıkmıyor
icon_biggrin.gif
Conta değişmeye hazırdı hatta yeni contayı yerine takmıştım…

Birşey yapmalıydım… Bu uğraş sadece conta için olmamalıydı… Arkadaşların daha evvelden Clio RS lerinin emme manifoldlarına yaptırdıkları matching denilen uygulama aklıma geldi, acaba bizim emme manifoldu parçaları ve kapak arasında kayba sebep olacak, direnç yaratacak bir fark var mıydı?
Kumpas olmadığı için o an bunu anlamam mümkün değildi… Ayrıca parçalar çok pisti; yağ kalıntıları ve yıllarca oluşmuş toz katmanı temizlenmeliydi. Söktüğüm herşeyi güzelce temizleyip aracın içine koyduktan sonra başladığım işe ertesi gün devam etmeye karar verdim.
Sabah uyandığımda Utku’yu aradım… Emme mamnifoldunu söktüğümü söyledim, kumpas bulabilirdim ve ölçme işlemini onun yapmasını rica ettim. Nede olsa 4 tane 172 Clio RS sahibi olmuş birisi olarak bu konunun uzmanıydı…
icon_biggrin.gif

Öğlen Utku ile buluştuk, ölçmeye başladığımızda emme manifoldunun alt parçasının fazla pütürcüklü yapısı ikimizin de gözüne batmıştı, ayrıca büyük olan üst parça yaklaşık 2mm daha dardı, ve genişlemesi fena olmazdı.

Ancak bu malzeme elde yontulacak yada parlatılacak gibi değilde, hem ekipman sıkıntısı olmayan hemde işinin ustası bir el dokunmalıydı.
Emme manifoldumuzu ile PPR engineering‘e gittik ve istediğimiz işelmleri yaptırdık herşey harika oldu ancak yıllardır emme manifoldu içinden geçen yağ buharı uzun olan parçanın içine tam giremediğimiz için temizlenememişti… Çok sorun değildi belki ama işimiz tam olmalıydı…
Burada alt parçanın öncesini ve sonrasını görmeniz mümkün… PPR engineering katkısı ile zımpara gibi bir yüzeyden, ayna gibi bir yüzey elde ettik.
Bu fotoğrafta ise üst büyük parçanın ağızlarını işlenirken görebilirsiniz…
Herşey bittiğinde parçaları alıp yıkamacının yolunu tuttuk. Tazyikli su ve sanayiden temin ettiğimiz metal temizlemede kullanılan kimyasallar ile emmenin içini dışını güzelce yıkadık.
Garaja döndüğümüzde akşam olmuştu ve daha parçalar boyanıp montaja başlanmalıydı. Kaybedecek zaman yoktu zaten düşündüğümden uzun sürmüştü işelmler.
Bir gün önceden temizlediğim külbütör kapağını hemen boyadım, boyadığım bu parçayı kurtuması için kenara bıraktığımda emme manifoldunun alt parçasını ve enjektörleri taktım. Alt parçanın montajı bittiğinde külbütör çoktan hazırdı. Sanayiden aldığım yeni somunları taktığımda herşey süper duruyordu. Bu arada alt parçayı boyamadım çünkü gözüken bir yerde değildi.

Bunlar olup biterken orijinal olan Seat Doch 16v yazılarının boyası emme manifoldunun üst parçasından kazınması gerekiyordu ve unutmuştum. O sırada Utku olaya el attı, kazıma işi benim dedi… bende fırsattan istifade motor kompartımanı içindeki ufak tefek temizlik ve düzeltmeleri yaptım.
Emme manifoldunun üst büyük parçasıda maskelenip boyandığında artık işin büyük bölümü bitmişti. Montaj başarılı bir şekilde tamamlandı, ancak gecenin geç saatleri olmuştu. Son anda verilen anlık bir karar ile yağ buharının geri dönüş sistemini atmosfere verdik, artık emme manifoldu ve gaz kelebeğinın içi zamanla kararmayacak, pislenmeyecekti. Gecenin geç saatinde küçük bir filtre bulmak imkansızdı, ince bir bulaşık süngeri kesiti bu cırt kelepçe yardımı ile işimizi görürdü hatta gördüler bile.

Deneme sürüşüne çıktığımız an saçma sapan bir İstanbul yağmuru başladı, bizde performans testi yerine kendimize mükafat olarak Bahariye, Moda turu atıp garaja döndük, hiçbir sorun yoktu. Herşey gayet sağlıklı işliyordu.
Performansa katkısı konusunda burada yaptığımız basit işlemin tabi ki artısı olmuştur ama bunu uydurmasyon hesaplar ile yazmak çok mantıksız olur. İlerleyen günlerde Dyno üzerinde yaptığımız ölçümler ile değişimi buradan paylaşırız.
 
paylaşım için teşekkürler hocam, güzel bir proje olmuş...
 
masallahh emek iste bosa gitmiyor ne yapilsa yerinde tbrkler kardesim bu motor temizligi olayina benimde el atmam lazim
 
[MENTION=3260]ukku[/MENTION] Utku Uzunolu Üyemizin Yazısından Alıntıdır.. Çalışmalarının ve gönül koyfugu işe Başarısının devamını dilerim :eek:key:
 
tech'te konuyu kaçırmışım vay arkadaş. ilk fotoda arabanın içerisinde uyuklayan benim bu arada :)
 
çöllüm hayırlı uğurlu olsun kardeşin sen neler yapıyorsun böyle ama uğraşma beni geçemezsin puhahapuhahapuhaha@çöllü anladın sen onu he bu arada benim araç 1.4 125 bg :cool:
 
Geri
Üst Alt