Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

Blow off valve ve dump valve nedir, ne işe yarar?

setnogrom

Kayıtlı Üye
Katılım
4 Ağu 2010
Mesajlar
4,744
Yaş
40
Merhaba arkadaşlar blow off valve ve dump valve hakkında kısa detaylı bilgiler.


Fabrika çıkışı turbolu bütün otomobillerde aslında blow off bulunmaktadır fakat hiç biri sonradan takılan bovlar kadar işlevsel değillerdir.


Dump Valve ve Blow-Off Valve işlev olarak aynı olup, Blow-Off Valve bu sistemin gazdan çekmelerde "Çufff" benzeri sesi çıkartanıdır.

Dump Valve nedir, ne işe yarar?
Dump Valve, turbo beslemeli otomobillerde turbo basıncını sürekli yüksek tutarak gaz tepkisini arttırmak için üretilmiş bir parçadır.

Turbo beslemeli otomobillerde ayak gazdan çekildiğinde turbo hala dönmeye devam etmektedir, fakat turbonun bastığı havanın gideceği bir yer olmadığı için oluşan yüksek basınç turbo pervanesine büyük bir kuvvet uygulayarak pervaneyi aniden yavaşlatır. Gaza tekrar bastığınızda turbo basıncının tepe noktasına gelebilmesi için pervaneyi tekrar hızlandırmak gereklidir ve bu esnada istenilen turbo basıncı elde edilemediği için büyük bir performans kaybı yaşanır. Dump Valve işte bu performans kaybını önlemek için vardır.

Dump Valve vasıl çalışır?
Ayağınızı gazdan çektiğinizde Dump Valve hemen devreye girerek turbonun bastığı havayı dışarı verir, bu sayede turbonun önceden bastığı hava geri tepmeyeceği ve bir geri basınç uygulamayacağı için pervane yavaşlamaz, sizin de tekrar gaza bastığınız anda pervane yavaşlamamış olduğu için turbo basıncı hemen tepe noktasında ulaşır ve siz ani gazdan çekme ve basmalar arasında performans kaybı yaşamamış olursunuz.

Dump Valve'in faydaları?
* Turbo pervanesi üzerindeki olumsuz geri basıncı önleyerek turbonun ömrünü uzatır.

* Turbo pervanesinin hızının yavaşlamasını engelleyerek turbo basıncını sürekli yüksek tutar. Yüksek turbo basıncı yüksek güç anlamına gelir.

* Gazdan çekme ve gaza basma arasındaki eski ısınmış havayı dışarı verip yeni, soğuk havayı içeri aldığı için artı güç sağlar.

* valve gaz kelebeği kapalı olmasına rağmen turbodan basılan hava maf sensörüyle turbo arasındaki hortuma verir.Bu hava tekrar gaza basmanla turbodan tekrar geçer ve motora girer.Yani bir birim havayı iki defa turbonun ısısına maruz bırakmış oluyorsunuz.Genellikle bov ların pallerin hızını kesmemek için yapıldığı söylenir.olayın kullanıcı yönünden pek düşünülmeyen noktasıda şudur:

Isınmış havadaki oksijen oranı düşük olacağı için yanma daha sağlıklısız olacaktır.Sağlıksız yanmayla eksoz gazlarının mukavemetide düşecek ve turbo palllerini sağlıklı bir yanmaya oranla daha az çevirecek buda maximum basınca gelmekte ekstra zamana ihtiyaç duyulmasına neden olacaktır.Bu zamanada lag denmektedir.
Kısacası bov sayesinde anlık tepkimeleri bir miktar daha iyi olacaktır.
Bov un bir kötü yanı gazdan ayağınızı çektiğinizde turbo maf sensöründen hava çekmeye devam edecek ve anlık siyah dumanla karşılaşabileceksiniz.... (bu durum genellikle audi ve vwden tanıdğımız 1.8t motorlar için geçerlidir.Dump valve kullanılması tavsiye edilmektedir.)

dumpvalve.jpg

(Alıntıdır)

xx
 
Buda örnek bi video.Tepkisi yakından görebilirsiniz.


xx
 
turbo benzinli için faydalı turbo dizel için faydasız
 
Turbo diesel de gaz kelebeği yoktur bu yüzden faydası olmaz, zira turbo benzinlide, gaz kelebeği var olduğu ve ayak gazdan çekilnce, turbonun bastığı hava gaz kelebeğine çarptığı için bu itp by-pass sistemleri işe yarar.
 
Turbo diesel de gaz kelebeği yoktur bu yüzden faydası olmaz, zira turbo benzinlide, gaz kelebeği var olduğu ve ayak gazdan çekilnce, turbonun bastığı hava gaz kelebeğine çarptığı için bu itp by-pass sistemleri işe yarar.

çok doğru!
 
Geri
Üst Alt