Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

Bir Hayal Gerçek mi Oluyor? - Yerli Otoya Ortak 'Devlet Baba' -

Torrado

Kayıtlı Üye
Katılım
26 Ağu 2009
Mesajlar
955
Yerli otoya ortak 'Devlet Baba'

Devlet yerli otoya ortak olmaya hazır!

Hükümet, yerli otomobil için elini taşın altına koymaya hazırlanıyor. Özel sektöre işbirliği teklif edilecek. Risk devlet tarafından üstlenilecek. İşbirliği için Türkiye’nin otomotiv devleriyle yakında temaslar başlayacak

Yerli otomobil konusunda kararlı olan hükümet, özel sektöre teklif götürmeye hazırlanıyor. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın TÜSİAD’ın 41. Genel Kurulu’ndaki konuşmasında “Koç gibi yerli otomobil” istediğini dile getirmesinin ardından hükümet cephesinde bu konudaki çalışmalar da hızlandı. Edinilen bilgiye göre teklif götürülecek isimler listesinde Sabancı Grubu başta olmak üzere Türk otomotiv devleri başı çekiyor. Bilindiği gibi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, otomotiv, elektrik, elektronik ve makine sektörünü stratejik sektörler olarak belirlemiş durumda. Bu çerçevede önümüzdeki dönemde otomotiv sektörünün dünya ticaretinden aldığı payın yüzde 4 artacağını öngören bakanlık sektörü şahlandıracak bir dizi önlem almaya hazırlanıyor.

VERGİSİ DÜŞÜRÜLSÜN
Bu önlemlerden bazıları ay başında Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda ele alınan Otomotiv Strateji Belgesi’nde yer aldı. Belgeye göre, otomotiv ve akaryakıttaki vergiler çok yüksek, vergilerin indirilmesi gerekiyor. Devlet, tasarım doğrulama ve dayanıklılık, yol testleri için gerekli pistler, çarpışma test laboratuvarları ile rüzgâr tüneli eksikliğini gidermek için çok büyük ölçekli test merkezleri kuracak. Türkiye, otomobilde büyük markaların üretim ve AR-GE üssü haline getirilecek. Türkiye bir de kendi markasını yaratacak. Devlet önemli yatırımlarda, özel sektörle işbirliği yapacak ve riski devlet üstlenecek.

Üretim için Türkiye’nin eskiye oranla daha avantajlı olduğunu belirten yetkililer, Türkiye’nin bölgede yükselen trendinin, ekonomisinin dinamizminin ve uluslararası itibarının, avantaj olduğuna dikkat çekti. Kriz yılı olan 2009’da 370 bin otomobil satıldığını geçen yıl ise 510 bin satışa ulaşıldığını belirten yetkililer, 5 yıl içinde 1 milyon satış hedefini hatırlatarak, yerli otomobilin iç pazarda 100 bin satması halinde, “sürdürülebilir” olacağını vurguladı.

"SABOTAJA İZİN VERMEYİZ ANKARA"
Sanayi Bakanı Nihat Ergün de “Anadol markalaşmaya çok müsait bir isimdi, ancak aleyhine o kadar karalama kampanyası yapıldı ki, ülke olarak büyük bir fırsatı kaçırdık. Artık bu tür sabotajlara izin vermeyiz “demişti.


"ALTYAPISI HAZIR ŞİRKET YERLİ OTOMOBİLİ ÜÇ YILDA ÜRETİR"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Türk malı” ve “Türk markası” bir otomobil üretilsin çağrısına olumlu yaklaşan işadamlarından biri olan Hyundai’nin Türkiye’deki ortağı ‘Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, altyapısı hazır olan bir sistemde bugün başlanırsa, Türk malı otomobilin üç yıl içinde bitirilebileceğini söyledi. Ali Kibar böyle bir yatırıma kamunun da ortak olma niyetinin doğru olduğunu belirterek, böyle bir girişimde kamunun da yer almasının işin hayata geçirilmesi açısından önemli kabul edilmesi gerektiğini söyledi. Ali Kibar Türkiye’de, Türk malı ve Türk markası olarak üretilecek olan otomobilin pazar bulma sorunları yaşamaması için hangi ürün kategorisinde ve hangi segmentte üretilmesi gerektiğinin doğru tespit edilmesindeki önemi vurgulayarak, kendilerine kamudan henüz bir görüşme talebi gelmediğini söyledi.



Hedef, yerli marka değil yerli otomobil üretmek

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 'yerli otomobil üretilmesi' talebine yan sanayicilerden destek geldi. Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Celal Kaya, yerli araç üretiminden kastın yeni bir marka oluşturmak değil, tasarımın Türkiye'de yapılması, üretim tedarikinin yüzde 70-80 oranında içeriden karşılanması ve adının Türkçe olması olduğunu söyledi. Kaya, "Bu konuda zaten Anadol, kuş serisi örnekleri var. Zor değil." dedi.

Başbakan R. Tayyip Erdoğan'ın TÜSİAD Genel Kurulu'nda işadamlarından 'yerli otomobil markası' üretmelerini istemesine sektörden farklı tepkiler geliyor. Geçen yıl 5,4 milyar dolarlık ihracatla toplam otomotiv ihracatının üçte birini gerçekleştiren yan sanayiciler, gelişmelerden memnun. Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Celal Kaya, konuyu ilk olarak geçen sene Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün dile getirdiğine işaret etti. Kaya, "Bakanın bizlere söylediği yerli otomobil konusu, bir marka hevesi değil. Daha çok katma değeri Türkiye'de kalacak bir üretim projesi olacak. Bu aynı zamanda mevcut yatırımlardan birinin içinde, o şirketin çatısı altında olabilecek bir proje." dedi.

Celal Kaya, Türkiye'de birçok uluslararası markanın üretimi olduğuna işaret ederek, bugün dünyada var olan otomobil markalarının Güney Koreliler hariç 100 yıllık geçmişi olduğunu söyledi. Kamyon, otobüs, savunma ve traktör alanlarında dünyaya yayılmış Türk markaları olduğunu vurgulayan Kaya, otomobilde mevcut fabrikalara yeni bir proje verildiğinde, o modelin ömrü bittiğinde yeniden pazarlık sürecinin başladığını ifade etti. Bazı fabrikaların ise bir türlü uluslararası üretim alanı haline gelemediğini belirten Kaya, yerli otomobil üretelim hedefinin bu noktada önem kazandığını vurguladı. Kaya şöyle konuştu: "Fabrikalar var ve dünya çapında üretim yapılıyor. Ancak katma değerin önemli bir kısmı yurtdışına gidiyor. Son dönemde öne çıkan yerli otomobil üretelim hedefinde 'yeni bir marka geliştirelim' önceliği yok. Bu zor bir konu. Otomobilin dizayn ve tasarımının Türkiye'de yapılması ve üretim tedarikinin de yüzde 70-80 oranında Türkiye'den karşılanması isteniyor. Ve bir de adının Türk olması tabii ki. Bu konuda zaten geçmişte Anadol, kuş serisi örnekleri var. Zor değil."

'zorda kalınca çıkış yolunu buluyoruz'

Son yıllarda artan özgüvenle birlikte bu yönde beklentiler ortaya çıktığını ve bunu çok haklı bulduğunu anlatan Kaya, "Kendi savaş gemimizi, tankımızı, insansız hava aracını, farklı amaçlara uygun savunma araçlarını, yüzer köprüyü yapıyoruz. Ama 50 yıllık serüvenimizde bir araç geliştirmemek zor geliyor. Sanıyorum Başbakan Erdoğan'ın da çıkış noktası burası. Çünkü Türkiye zorda kalınca kendi çıkış yolunu buluyor, BMC kalıp basma işine 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı'nda ambargo yediğinde, dışarıdan motor alamadığında başladı. Bugün Tümosan motor yapıyor, Ford İnönü'de 400 beygirlik motor üretiyor." değerlendirmesini yaptı. TAYSAD Başkanı Kaya, yan sanayide uluslararası birçok fabrikaya tedarik sağlanabildiğini, bu sayede ihracat rakamlarının önemli düzeylere ulaştığını söyledi. Dernek üyelerinin birçok yeni proje için yurtdışında çalışmalar yaptığını kaydeden Kaya, "Yerli bir otomobil üretilecekse bunun temelinde iyi bir yan sanayi olacak. Bugün yan sanayide 17 Ar-Ge merkezi var. Yıl sonuna kadar bu sayıyı 30'a çıkarmak istiyoruz. 30 şirketin Ar-Ge'sinin olması çok ciddi bir gelişme olacak." dedi.


Kaynaklar: Habertürk, Zaman
 
burda yerl,parçalarla yerli isimle yapılsın ve ucuza satılsın
eminimki başta taksiler dolmuşlar olmak üzere yabancı araçları saf dışı bırakmış oluruz
 
"hayırlısı" olsun o zaman...
 
umarım başarırlar hindistan bile yaptıktan sonra biz neden yapmayalım
 
Eğer gerçekten buna karar verilirse bence güzel işte çıkartırlarsa potansiyelimiz çok yüksek.Güzel bi aracı kim almak istemez ki.

xx
 
Geri
Üst Alt