Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

Araç Park Etme - Güvenli Park

İSPİRLİdadaş

Kayıtlı Üye
Katılım
28 Nis 2014
Mesajlar
466
Bir çok kez bu tartışmaya şahit olmuşsunuzdur eminim! Reelde, internet ortamında vs...

Kimisi aracı sadece viteste bırakmanın kimisi el freni + vites kimisi el freni + boşta bırakmanın daha güvenli olduğundan söz ediyor.

Ben şahsen aracı düz zeminde park ettiğim için aracı boşa alarak el frenini çekip bırakıyorum bazılarına göre ise bu son derece yanlış tehlikeli :eek:

Sizlerin aracınızı güvenli park etme alışkanlık ve öneriniz nedir?
 
Yıllardır el freni ve vitesi kullanıyorum sıkıntı çekmedim. Belki yanlış bi uygulamadır ama problem yaşamadım hiç. Ama kışın pendik ve gölcükte sıcaklığa bağlı olarak arabayı düz yolda parkedip sadece viteste bırakıyorum.
 
yükü vitesede bırakmak şanzımanı dişililere yük bindirmek demek.meyilli yolda aracınızı vitesde bırakmanın zararı dişlilere zarar vermesidir.
dur kalklarda vites boşta, el freni kullanınız
uzun süreli parklarda ya da rampa parklarında mutlaka vites boştayken el frenını cekiniz,sonra vitese geciriniz.
bu anlattıklarım şanzımanın sağlığı içindir
 
Aracı park haline getirdikten sonra kontak kapatmadan önce mi viteste bırakıyorsunuz yoksa kontak kapattıktan sonra mı vitese geçiriyorsunuz? Açık ve net biçimde uygulamanızı paylaşır mısınız
 
Ben düz zemine park ediyorum aracımı. Önce boşa alıyorum vitesi sonra kontak kapatıp el frenini çekiyorum sonra 1.vitese takıyorum. Ama bu zararlı mı değil mi bugüne kadar da hiç araştırmadım. @İSPİRLİdadaş güzel bir konu açmışsın bana göre.
 
kontağı kapatıp kapatmamanın önemi yok.
önemli olan
frene basıp aracı durdurduktan sonra el frenini çekmen
daha sonra ayak frenini bırakman
vitesteyse debriyajı bırakmadan aracı stop etmen yeterli.
vites boştaysa sorun olmaz.
 
Bence araç boştayken el frenini çekip freni bırakıp tüm ağırlığı el frenine verdikten sonra viteste bırakmak gerekiyor.
Ben de bu şekilde yapıyorum, doğrusunun da bu olduğunu düşünüyorum. Aracı viteste bırakmak, el freni dışında bir önlem olmalı sadece, @kirlisakal 'ın da dediği gibi, ağırlığı dişlilere vermemek lazım. Bunun dışında stop etmeden önce viteste veya boşta olmasının önemi yok, zaten mecbur debriyaja basıyoruz.
 
yıllardır benim kulaktan dolma bilgim viteste ve el freni çekili bırakma bayır aşağı geri viteste el freni kullanıyorum hiç bir sıkıntı yaşamadım
 
Her zaman için en doğrusu durunca el frenini çekmek, freni bırakıp yükü el frenine iletmek ve en son vitese ya P konumuna almak.
 
Geri
Üst Alt