Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

ani fren?

tolgabes64

Kayıtlı Üye
Katılım
24 Haz 2011
Mesajlar
473
Yaş
30
geçenlerde 60 ile giderken kırmızı ışık yandı ve 30metre gibi bi mesafe kala frene sonuna kadar asıldım ama ışıkları geçtikten sonra durabildi araç. tamda sakat yerde , 4 yolun ortasında durdu. 60 ile giderken 30metreden daha uzun bi fren mesafesi çok fazla değilmi? 100 ile giderkenki fren testlerinde genel olarak arabalar 35-40 metre aralığında duruyor. fren diskleri küçük diye belki okdar uzun sürdü yada asıl sormak istediğim motoru aradan çıkararak frenlemek mi gerekir? 3.vitesteyken sonuna kadar bastım 20km/h de debriaja bastım. acaba en başından mı debriaja basmak mantıklıdır? genelde ışıklara geldiğimde yavaşlarken 30 ile vs vitesi boşa alıp frenlerim ama sakıncası varmıdır yokmudur? 2.viteste 20 altına düştüğümde motor çok zorlanıyor gibi çatır çutur sesler geliyor :S

soru yukarda.. çabuk durmak için debriaj + fren aynuı andamı yoksa sadece frene basmakmı? yada çok iyi bi refleks olmalıki vitesi hemen küçültüp motor freninide devreye sokmak lazım.
 
ben genelde frene basmadan debriyaja basıyorum sıkıntı cıkartmıyor vitesteyken araba kendini ileriye dogru atıyor zaten araç gitmek istiyor sen engelliyorsun baskı balatana dişli kutusuna zararlı bi durum gibi en mantıklısı debriyaja basıp boşa çekmek frene basmak gibi geliyor bana motor frenide dişliyor zorluyor gene sıkıntı olur cok lazım olmadıkca kullanma bence derim
 
abs devreye girdi diye frene daha az basıyorsanız yanlış yapıyorsunuz. Acil frenlemelerde ABS devreye girse bile frene olabildiğince fazla basmanız fren mesafenizi kısaltacaktır. Hani el çabukluğu ile vitesi de küçültürseniz ve ani fren yaparsanız debriyaja basmadan mesafe çok daha fazla kısalır.

ABS devreye girdi diye frene baskıyı arttırmamak yada frenden baskıyı azaltmak yapılan en kötü yanlışlıktır.
 
Fren+Debriyaj+Vites küçültme
Araç boştayken 1200 1300 kiloluk tekerlekli bir kütledir. Fren ile beraber aynı anda vites küçültüp motoru sıkıştırıp kompresyon yaparak fren mesafesi daha da azalır.
 
100-0 km/h fren mesafesi 40mt. diyelim.
1.Tahmini göz ile 30 mt. denilen yer daha uzun olabilir
2. zemin/lastik şartları kötü olabilir
3. fren mesafesinde, fren pedalına bastıktan sonraki mesafe ölçülür, en hazırlıklı da olsa normal bir sürücünü tepki süresini de hesaplarsak işler değişir,ışığı algılayan beynin bunu işleyip,ayağa frene bas demesi arasında yaklaşık 1.5 s. geçer. 50km/h hız ile gitsek, 1.5 saniyede 20mt. gitmiş oluruz.
Aslında 50km/h gibi komik diyebileceğimiz bir hızda bile, 1.5 saniyede yaklaşık 5 araba boyu yol gitmekteyiz, bu aklımızdan hiç çıkmamalı.
 
lastikler sıfır brigstone, yol asfalt/kuru zemin ama sanırım hatam debriaja basmayıp motoru aradan çıkartmamam olmuş. ABS devreye girip girmediğinide bilmiyorum 3.vitesde giderken hemen bastım sonuna kadar. normal yavaşlama freninden farklı bi tepki olmadı
 
Geri
Üst Alt