Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

ABF’ye atmosferik olarak neler yapabilirim?

Çöllü

Forumdan Uzaklaştırıldı
Katılım
11 Nis 2011
Mesajlar
4,794
Yaş
39
Son zamanlarda en çok maruz kaldığımız: ABF’ye atmosferik olarak neler yapabilirim? Bu işlemler bana kaça mal olur?

ABF’yi biraz tanımak gerekirse, yüksek stroke yapısından dolayı yüksek devir dönmeye pek gerek duymayan bir motordur. Silindir kapağı, emme tarafından geçer puan alsa da; egzoz portlarındaki keskin ve dik açılardan dolayı sınıfta kalmaktadır. Normalde performans amaçlı tasarlanmış motorlarda pek rastlanmayan bu duruma inanın biz de anlam veremedik. Hidrolik iticili subap sistemine sahip olan ABF kapak, 280 derece ve üzeri egzantriklerde genellikle mekanik iticiye geçmeyi gerektirir. (ABF’nin zayıflığından değil, işin fiziğinden ötürü, bütün motorlarda böyledir; yüksek dereceli egzantrikler hidrolik itici ile kullanılmaz.) Orijinali düşük olan egzantrik dereceleri, stroku yüksek motorun yüksek devir dönmeyeceği, max torkunu 4000d/d – 4500d/d aralığında vereceği düşünülerek tercih edilmiştir. Homojen tork eğrisi ve kısa, dar bir banda sıkıştırılmıuş gücü ile özellikle gündelik kullanımda ekonomik ve rahat bir kullanım sunmaktadır. ABF, VW’nin atmosferik 16v serisi motorların en gelişmişidir. PL, KR, 9A vs… kodlu 16v serisi 1.8lt ve 2.0lt 16v motorlar arasında en son geliştirilen ve en teknolojik olan ABF motordur.Yüksek devir dönme gereksinimi duymayan bu motorun ömrü, doğru kullanım şartlarında son derece uzundur.

Kısa ve net olarak söylebilecek en doğru şey; ABF’nin kendi döneminde tipik bir Alman mühendisli örneğidir. Düşük kullanım maliyeti ve uzun bakım aralıkları ile kendi döneminin en yüksek performansı vaad eden motoru olmasada, en sağlam motoru olduğu kabul edilmelidir.
Söylentilere göre: VR6 ile aynı dönemde kullanılan ABF motor satış politikasından ötürü kısık güç ile üretilmiştir, Çünkü mk3 Golf VR6′da kullanın 174HP 2.8 motor ile arasında hatrısayılır güç farkı olması istenerek 16v GTi, 150HP olarak piyasaya sürülmüştür. Böylece VR6′nın güç farkı bakımından pazarda ayrı bir yerde olması sağlanmıştır… (Şahsen bu konuda yorum yapamıyorum, sadece yurtdışında değil ülkemizde de bolca karşılaşılan bir söylenti… Resmi bir kaynaktan bilgi bulursanız benimle paylaşın lütfen.)
46142_464467260852_502819_n.jpg

Modifiye konsunda biz neler yapılabileceğini yüzeysel ve temel kısımlar halinde yazalım; sizler fiyatları kullanacağınız malzeme ve işçilik üzerinden oluşturabilirsiniz. Bu tip işlemlerin fiyatları herzaman polemik yaratır… abartıyorsun”, “hadi canım?”, “ne yaptın ya?gibi tepkiler alıyoruz.. Bu yüzden en güzeli kendiniz hesaplamanız olacaktır.

Son dönemlerde çok karşılaşılan durumlardan biri: “Hem maddi gücümüz zayıf, hem de otomobilimizi delice modifiye etme peşindeyiz…” Kaldı ki bu işi en pahalı yöntem olan atmosferik olarak yapmak istiyoruz…

Hiç şüphesiz, otomobil uğraşı pahalı bir uğraştır. 1000 liraya 40HP alabilmek, sadece makaraların ağırlıksız, yüzeylerin sürtünmesiz olduğu lise problemi ortamlarında gerçek olabilir. Golf mk3, Ibiza gibi otomobillerin fiyatları makul diye modifiye ekipmanları da ucuz olamıyor, keşke olsa. İki egzantrik temin edilip birde ebay’dan kontrol etmeden yazılımlı eprom sipariş ederek elde edilebilecek tek şey, öksüre tıksıra giden hava benzin karışımını ve avansı bir türlü homojen ayarlayamayan beşa bela motor olacaktır. Bu motor kötü karışımın sebebiyle oluşan verimsiz yanmadan ötürü haddinden fazla ısınacak ileriye dönük birçok problem ile kullanıcısına masraf açacaktır. Yanlış atılan her adım geri dönüşü maliyetli olan kayıplara sebep olacak, motor ömrünüzü kısaltacaktır.

broken-piston.jpg

Yukarıda sekman kırmış bir piston görüyoruz. Eksik ya da yanlış uygulamalar sonucunda sağlıksız çalışan bir motorun içinden böyle manzaralar çıkması anormal karşılanamaz.
Peki, doğru setuplar nasıl olmalıdır? Birlikte inceleyelim…
Not: Artan güç ile birlikte fren ve süspansiyon sisteminin yetersiz kalacağı göz ardı edilmemelidir. Fren, süspansiyon şanzıman ve diferansiyel ile ilgili yapılması gereken işlemler aşağıda yazılmış listelerde yer almamaktadır. Ayrıca amacımız yol tutuş ise UCUZ ve ÇİN MALI, COILOVER adı ile satılan ve yapılan sadece aracı alçaltmaya yarayan dandik amortisör sistemlerinden uzak durunuz, tavsiye edenlerden koşarak kaçınız!
Stage 1 “Street”
0001.jpg

Silindir kapağı açılmadan, nispeten daha düşük maliyetlerle yapılan Stage1 uygulamalar şehir içinde yeterli düzeyde bir parformansa sahip olmanız açısından son derece yeterli olacaktır.

*Kutu içi filtre + kutu modifiyesi.
*Headers: (4-2-1 yada 4-1, tecih size kalmış) 4-2-1 bulmak nispeten daha kolaydır. 4-1 Üste devirleri, 4-2-1 ise orta devirleri daha sıkı tutar. Sokak kullanımı için 4-2-1 tercih edilir. Not: ABF’lerde bu setuplar için headers şart değildir, oem eksoz manifoldu döküm malzemeden kütük yapıda olmadığı için200HP güçlere kadar yeterli olmaktadır.
*Komple eksoz burları: 60mm boru çapı ve 51-55 mm girişli spor son susturucu önerebilirim. Ses sıkıntınız varsa boruların sonunda OEM susturucu kullanabilirsiniz. Tercih ettiğiniz boru genişliğinde kullanacağınız rezanatör, yani spor tip orta susturucu düz borunun zırıltısını alırken, alt-orta devirlerdeki gaz tepkinizin canlı kalmasını sağlar. Ne yazık ki daha büyük çaptaki sistemler aracınıza gürültüden ve ceza makbuzlarından başka bi’ şey kazandırmaz.
*Chip tuning, Egzantrik kullanılmadığı için standart devir kesici yeterlidir, fazla boşa devir dönüp mevcut makinayı yormaya gerek yoktur. Kullanacağınız yazılımın A/F değerini aracınıza wideband takarak kontrol etmeniz iyi olacaktır. (Tam gazda 12.9-13.2 A/F civarları gayet makuldür) Chip tuning dışında standalone, pigyback gibi sistmelrde kullanılabilir, tercih tamamen sizin harcama kapasitenize bağlıdır.
*Gaz kelebeği port ve polish.
*Emme manifoldu match ve polish.

Bunların sonuçu, sağlıklı motorda 170HP civarı oluyor. Aracın gaz tepkisi ve ivmelenmesi farkedilir ölçüde değişmektedir.
Stage 2 “Street Sport”
Bu uygulamalar Stage1′e artı olarak yapılmaktadır.

109-930t.jpg

*Standalone ECU (Beyin): ABF’nin mevcut beyninin, ileri seviye tuning konusunda sizi çıldırtması ve ne yaparsanız yapın istediğinizi verememesi muhtemeldir. Eğer aracınızı sağlıklı bir şekilde güçlendirmek istiyorsanız mutlaka standalone bir ECU edinmelisiniz. Tercih edeceğiniz ECU’nun aracınıza bağlanması ve optimum çalışması için orijinal tesisata uyumlu bir soket ve bazı ekstra sensörlere ihtiyacınız olabilir. Bu işlere hakim biri değilseniz montaj işlemini tamamlayıp, aracı çalışır hale getirmeniz oldukça zor olacakatır. Mutlaka konuya hakim kişilerden yardım alınmalıdır.
*Dereceli egzantrik milleri: Derecesi size kalmış, nasıl bir kullanım istiyorsanız ona göre derece ve lift değeri seçilebilir. Zaten standart emme manifoldu ve gaz kelebeğiniz ile kullanabileceğiniz değerler az çok bellidir, belli sınırlar içerisinde tercih yapıyor olacaksınız.
*Ayarlı egzantrik kasnağı: Özellikle agresif egzantriklerde optimum performansı yakalamak için timinge müdahale etmek önemlidir.
*Silindir kapağı Port&Polish: Yazının başında da bahsettiğim gibi, özellikle egsoz portları çok keskin olan ABF kapağının P&P işlmenine hayalinizdeki yanıtı vermemesi muhtemeldir. Ancak diğer modifiyeler ile desteklendiğinde hatırı sayılır fark yaratabilir. Profesyonel ellerde yapılması şarttır.
*Rebuild silindir kapağı: Egzantriklerin dereceleri ve lift ölçüleri motorunuzun hangi devirde max ne kadar güç verebileceğini belirler ve modifiye amaçlı egzantrik milleri ile daha yüksek devirler dönersiniz, bu durumda silindir kapağınızın bileşenleri de daha çabuk yorulur, silindir kapağınızın bileşenlerinin yani; itici, yay, şapka ve lastiklerin modifiye amaçlı olanları ile değiştirilemese bile OEM olanları ile yenilenmeleri çok önemlidir. Aksi halde kısa süre içinde sorun yaratan bu parçalar için tekrardan kapak açmanız gerekebilir. Dönülecek devir arttıkça kullanılması gereken yayların sertliği artmalıdır, oem yaylar fabrikanın öngördüğünden daha yüksek devirde subapları geri toplayamaz ve piston ile çarpışıp kırılmalarına sebep olurlar, böyle bir hadisede bulunmayı da hiç birimiz istemeyiz. Parayı çöpten toplasak bile.

Bu setuplar ile tercih edeceğiniz kapak bileşenleri, egzantrikler ve yazılacak beyin haritasına göre 180HP ile 210HP arasında güçlere ulaşabilirsiniz. Fakat hatırlatmalıyım ki, bu güçlere orijinal devir bandından daha yukarı noktalarda yakalayacaksınız. Uygulama sonrasında rölanti sinirli olabilir. Aracınızın durumuna ve hazırladığınız setupa göre saymadığımız modifiye parçalarına ya da tadilatlara mecbur kalabilirsiniz. Bu listelerde yazanlar sadece temel işlemler ve ekipmanlardır. Maliyet, liste üzerinde yapacağınız hesaptan yüksek çıkabilir. Ki genelde öyle olur.

Stage 3 “Racing”
5082901595_ecfa1e9333_z.jpg

*Piston değişimi ile sıkıştırma yükselmesi
*280 derece ve üzeri egzantrik milleri
*ITB (individual throttle body)
*Güçlendirilmiş debiryaj balatası

Şeklinde başlayan liste ihtiyaç ve amaca göre uzayıp gidebilir. Tercih edilen egzantrik karakteri ve hazırlanan yazılıma göre 200HP’lerden başlayıp 300HP üzeri güçlere kadar ulaşabilirsiniz. İşlem ciddileştikçe yetersiz gelen orijinal ateşleme ve yakıt sistemi, sarsıntı ve esnmeye dayanamayan motor kulakları gibi ürünlerinde daha sağlamlarına yani upgrade edilmişlerine ihtiyaç duyacaksınız.

Ancak bu tip bir motoru gündelik araçta kullanmak çok zordur. Uygulama esnasında liseteye eklenmemiş değişiklikler, ekipmana ve upgradelere mecbur kalınabilir. Bu listelerde yazanlar sadece temel işlemler ve ekipmanlardır. Maliyet liste üzerinde yapacağınız hesaptan yüksek çıkması ihtimaller dahilindedir. Bunların yanısıra; bu tip bir otomobil gündelik kullanım için oldukça külfetli olacaktır.

03.jpg

16v motorda atmosferik olarak 300HPleri görebilmek adına yukarıdaki fotoğrafın sahibi olan Audi A4 STW, güzel bir örnektir. Döneminin yarış kuralları çerçevesinde 290-320HP aralığında yarışmıştr.

ib17.jpg

260HP civarındaki güçler içinde Seat Ibıza F2 ralli otomobili de iyi bir örnek olabilir.
Bahsettiğimiz bu iki otomobil fabrika yarış takımları tarafından hazırlanmıştır. Günlük yaşam içinde sağlıklı bir şekilde bu değerlere ulaşmak ve bu alt yapıları hazırlamak tahmin edilenden çok çok zordur. Ayrıca bunların yarış otomobilleri oldukları göz önünde bulundurulduğunda motor ömürlerinin bir sezon olmasının yeterli olacağı, uzun vadede kullanılacakları düşünülerek hazırlanmadıkları kabul edilmektedir.

Örnek bir setup inceleyelim:
İngiltere’de time attack odaklı hazırlanmış bir ABF setup:
cordoba2-1.jpg

Badger 5 DTH Throttle bodie Conversion ITB
DTA EXP38 Sandalone beyin
RPM 275 derece egzantrikler
Piper Vernier kasnak takımı
P&P silindir kapağı , P&Pemme manifoldu, enjektör yuvaları
ITG Megaflow ‘Domed’ hava filtresi
80 mm ITB runnerları
20vt benzin rayı, Enjektörler & 3 BAR benzin basınç regülatörü.
Renualt Laguna Ateşleme bobini
Ford krank okuyucusu
Klima iptali ve VW Mk3 Golf 2.0 8v Alternatör
Karter tepisisi
Shrick karter
TSR 4-1 Headers
2.5″ Jetex marka Cordoba Cupra 20vt için üretilen Eksoz sistemi

Güc: 225HP @ 7400
Tork:230Nm @ 4800

Yazı: Utku Uzunoğlu – Şafak Elçi
 
Geri
Üst Alt