Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

50 Adımda Güvenli Sürüş

  • Konbuyu başlatan swotr
  • Başlangıç tarihi
S

swotr

Guest
Arkadaşlar Autocar Ocak sayısından alıntıdır.
---

www.volkanisikakademi.com tarafndan hazırlanan güvenli sürüşün 50 basit kuralıyla kendinizin ve sevdiklerinizin hayatları trafikte çok daha az risk altında olacak:

1) Güvenli takip mesafesi için 3 saniye ayırın. Bunun için önünüzdeki aracın geçtiği bir sabit nokta belirleyin ve 1001, 1002, 1003 sayın. Eğer 1003 ten önce sabit noktayı geçmediyseniz, güvenli uzaklıktasınız. Geçtiyseniz takip mesafesini arttırmanız gerekli.

2) Direksiyonu mutlaka iki elle kullanın. Direksiyonu doğru tutma pozisyonu 9:15 pozisyonudur.

3) Zorunlu değilseniz yoğun trafik saatlerinde, kötü hava şartlarında ve yüksek hız limitli yollarda yolculuk etmekten kaçının.

4) Okul ve çocuk parklarının çevresinde herhangi bir aracın arkasından bir çocuk fırlayabilir. Çocukların yetişkinler kadar dikkatli olmasını beklemeyin.

5) Sürüş esnasında her an olağanüstü olaylar beklemeye alışın.

6) Güvenli sürüşün, ancak tüm dikkatinizi verdiğinizde gerçekleşeceğini unutmayın.

7) Göz muayenizi asla geciktirmeyin. En az yılda bir kez gözlerinizi kontrol ettirmelisiniz.

8) Araç kullanırken hayallere dalmaktan kaçının. Dikkatinizin tamamını yola verin.

9) Sürüş esnasında, kendinizi önünüzdeki görüntüye vermeye çalışın. 100km/s hızla giderken bir saniyede bir futbol sahasının 3 te 1 i kadar mesafe kat edersiniz.

10) Her zaman görebildiğiniz en uzak noktaya kadar yolu gözden geçirin.

---

11) Kış aylarında yolun gölgede kalan kısımlarına girmeden önce hızınızı düşürün.

12) Yeşil ışık yandığı anda hızla kalkış yapmak kırmızıda geçen bir diğer araçla çarpışmanıza sebep olabilir. Bırakın arkadakiler korna çalsın!

13) Aşırı sinirli ya da üzgün drumdayken, sakinleşinceye kadar trafiğe çıkmamaya çalışın.

14) Yanınızdaki yolcuların, bir co-pilot gibi, size trafikte yardım etmesini sağlayın. Diğer hallerde aranızdaki konuşmayı en az seviyede tutmaya çalışın

15) Havayastıkları emniyet kemerinin yerini tutmazlar, aksine ancak ikisi birlikte kullanıldığında yeterli koruma sağlanır.

16) Eğer aracınız ABS fren sistemiyle donatılmışsa, fren yaparken baskıyı devamlı olarak uygulayın. Kesinlikle pedalı pompalamayın. Fren sisteminin bakımlarını asla geciktirmeyin.

17) Aracınızın camlarını her zaman içten ve dıştan temiz olacak şekilde koruyun. Camlara koyulaştrıcı eklemeler yapmayın ve çok koyu renk camlı gözlüklerle aracınızı kullanmayın.

18) Mutlaka aracınızı kullanırken emniyet kemerinizi takın. Öndeki ve arkadaki yolcularında takmasını sağlayın.

19) Aracınızı gece kullanacağınz zaman öncelikle bir süre gözlerinizin karanlığa alışması için bekleyin. Bu süre içersinde emniyet kemerinizi bağlayabilir ya da aynaları kontrol edebilirsiniz.

20) Yağmurlu karlı ya da diğer kötü hava koşullarında mutlaka farlarınızı yakın. Bu sizin diğer araçlar tarafından daha kolay görünmenizi sağlar. Gündüz far yakmak da kazaları azaltan bir faktördür.

---

21) Türkiye yollarındaki bir çok sürücü, özellikle de ticari araç sürücüleri arıza durumunda kullanmaları gereken üçgen reflektör yerine iri taş parçaları ya da tahta kasalar kullanır. Özellikle gece sürüşlerinde bu cisimlere dikkat edin.

22) Farlarınızı en az yılda iki kere kontrol ettirin.

23) Karşıdan gelen araç sürücülerini rahatsız etmemesi için, uzun farlarınızı ve sis farlarınızı gerekmedikçe kullanmayın.

24) Dünyayla aracızının sinyallerini kullanarak haberleşin. Diğer sürücülerin ve yayaların ne yapacağınızı bilmelerini sağlayın.

25) Otoyol bağlantı yolları ve çevre yollarındaki virajlara girerken hızınızı düşürün, çimenler sulanırken yolda ıslanmış olabilir.

26) Şerit değiştirirken hızlı bir şekilde başınızı döndürüp arkanızı kontrol edin. Aynaların kör noktaları olabilir ve bu nedenle sadece aynalara güvenerek manevra yapmayın.

27) Aracınızı geri vistese almadan önce mutlaka arkanızı kontrol edin. Geri geri giderken de direksyionuzu tek elinizle kontrol edip, arka camdan bakmaya çalışın.

28) Hem yan hem de dikiz ayanalarınızı sıkça kontrol edin.

29) Havalandırma ve iklimlendirme sistemini en düşük güç konumunda bulundurmak, gürülüt seviyesini düşürrerek dikkatinizi yola vermenizi kolaylaştırır.

30) Polis, can kurtaran ya da tren yolu geçişlerini bildiren sinyal lambalarına her zaman dikkat edin.

---

31) Sİnyal lambalarınızın doğru çalışıp çalışmadıgını kontrol edin.

32) Sıkışık trafikte beklerken mutlaka kapılarınızı kilitli tutun. Değerli eşyalarınızı ve çantanızı dışarıdan görülmeyecek şekilde yerleştirin. Çantanıızı bagaja kilitlemeniz en iyi yoldur. Son dönemde türeyen otomobilli hırsızlara karşı uyanık olun. Aracınza hafif bir şekilde çarpıldığında mutlaka polisi arayın, sakın hemen durmayın. Durmak için akaryakıt istasyonu vya da ışıklı ve kalabalık bir yeri seçin.

33) Kullandığınız yolun azami hız seviyesi sizi tedirgin ediyorsa , hemen yolu değiştirin.

34) Lastiklerinizi sıkça kontrol edin. Eğer diş derinlşiği 3mm altındaysa lastikelrinizi hemen değiştirin, çünkü bu güvenliğinizi tehdit eden bir unsurdur.

35) Hava yastığının açılması sonucu bir yaralanma yaşamamk için yastığıun açılış noktasından en az 20cm uzakta bulunmanız yerinde olur. Bunun için koltuğunuzu en uygun pozisyona ayarlayın.

36) Çocuk koltukları her zaman arka koltukta bulunmalıdır. 1 yaşın altındaki çocuklar için koltuklar ters, daha büyük çocuklar içinse öne bakacak şekilde yerleşitirilmeli. Daha da büyük çocuklar, eğer ön koltuğa oturmak zorundaysa, koltuk olabildiğince geri çekilerek, çocuk yolcu hava yastıgından korunmalıdır.

37) Şeritler arasında slalom yapan çılgın bir sürücü görürseniz mutlaka geçebileceği bir boşluk bırakın. En küçü temas bile faciayla sonuçlanabilir.

38) Alkollüyken asla araç kullanmayın. Ayrıca kullandığınız ilaçların prospektüslerini okuyarak dikkat dağıtma, uyku hali verme gibi sürüşe olumsuz etki edecek yan etkileri olup olmadıgını kontrol edin.

39) İlaçların sizin üzerinizde etkisi olup olmadıgı konusunda da bilgili olmalısınız. Çünkü her ilaç her insanda farklı etkilere neden olabilir.

40) Daha huzurlu yolculuklar için diğer sürücülere yol vermeyi deneyin. Her yol vermede 5 saniye kaybetseniz ve günde 20 kişiye yol verseniz toplam 100saniye yani 1.5 dakikadan biraz daha fazla süre yapar. Sİnirlenip yavaşlayarak korna çaldığınız, bağırıp çağırdığınz süre bile bundan daha uzundur.

---

41) Sıkışık trafikte durduğunuzda güvenli mesafeyi tayin edebilmek için öndeki aracın arka lastiklerini görmeye çalışın.

42) Akşamüstleri ve sabahın ilk ışıkları trafikte ilerlemek için en tehlikeli zamanlardır. Bu nedenle her zaman dilimlerinde takip mesafesini ve dikkat seviyenizi arttırmanız gerekir.

43) Tüm aydınlatma elemanlarınızı her zaman temiz tutun. Kirli bir far, ışığın yüzde 70 ini yutabilir.

44) Bir tepe noktasını aştıktan hemen sonra aşırı yavaş gitmek çok tehlikelidir, çünkü tepeyi aşmakta olan sürücüler sizi göremezler.

45) Sürüş esnasında devamlı olarak yola bakın, diğer araçların yanan fren lambalarını ve dönüşlerdeki hızınızı kontrol edin.

46) Yağmur ilk yağdığında yollar çok kaygan olabilir, çünkü yoldaki toz ve yağ birleşerek kaygan bir katman oluşturur.

47) Hava sıcaklıkları düştüğünde köprü üstlerinin buzlanma yapabileceğini unutmayın.

48) Ön ve arka camınızı temiz tutmaya özen gösterin. Silecek lastiklerini kontrol ederek, ömürleri tükendiyse yenileriyle değiştirin.

49) Şehir içinde araç kullanırken, olabildiğince geniş açılardaki olayları izlemeye gayret edin.

50) Uzun yolculuklardak dikkatinizin azalmasını engellemek için koltukta sabit durmaktan kaçının. Küçük ve hızlı baş haretkeleriyle, küçük molalar dikkat seviyesini yüksek tutmanızı sağlar.
 
Çok faydalı bilgiler gerçektende. Yalnız şu maddeler bana doğru gelmedi:

14) Yanınızdaki yolcuların, bir co-pilot gibi, size trafikte yardım etmesini sağlayın. Diğer hallerde aranızdaki konuşmayı en az seviyede tutmaya çalışın

Trafikte sürücü yalnızca kendisine inanmalıdır. Diğer sürücülerle konuşmamak doğru bir davranış, ancak onları co-pilot gibi kullanmak doğru bir davranış değildir. Örneğin, sürücü bir yola çıkarken yanındankinin "serbest çıkabilirsin" demesini önemsememelidir. Yolun gerçekten serbest olup olmadığını gözüyle kendisinin görüp karar vermesi gerekir. Zira belkide "serbest" diyen kişi, yaklaşan bir araç olduğu halde onun hızının az olduğuna kanaat getirmiş olabilir ve sürücü yolu tamemen boş sanarak güvenli bir çıkış için gereken ivmeyi sağlamaya gerek görmeyebilir, bu da pek hoş bir durum olmaz. Sürücü gelen aracın nasıl geldiğini kendi gözü ile görmeli ve aracını tehlike yaratmadan yola ne şekilde çıkaracağını planladıktan sonra yola çıkmalıdır. Co-pilotluk motor sporları içindir, trafik için değil!


26)
Şerit değiştirirken hızlı bir şekilde başınızı döndürüp arkanızı kontrol edin. Aynaların kör noktaları olabilir ve bu nedenle sadece aynalara güvenerek manevra yapmayın.

Başı hızlı bir şekilde döndürmek, kulak içerisinde bulunan ve dengemizi kontrol etmemizi sağlayan sistemin harekete geçmesine ve ufak da olsa bir denge bozukluğuna neden olacaktır. Bu araç kullanırken pek istenen birşey olmasa gerek. Kör noktayı ortadan kaldırmak için kafayı hızla çevirip arkaya bakmak yerine, öne doğru eğilerek aynalardaki kör nokta açısı yok edilebilir. Ayrıca aynalar ayarlanırken, normal oturuş pozisyonundayken, kendi otomobilimiz gözükmeyecek şekilde ayarlanması gerekir. Bu şekilde ayarlanan aynalarla, bahsettiğim gibi öne eğilerek aynaya bakmak, kör noktayı ortadan kaldırabilir veya çok azaltır.

33) Kullandığınız yolun azami hız seviyesi sizi tedirgin ediyorsa , hemen yolu değiştirin.

Yollardaki azami hız seviyesi, uzman kişiler tarafından belirleniyor. 70km/sa hızla gitmenin tehlikeli olacağı bir yola hiç bir trafik uzmanının 70 tabelasını diktireceğine inanmıyorum. Eğer yolun azami hızı size fazla geliyorsa bence yolu değiştirmeyin, uygun bulduğunuz hızda kullanın. Ancak eğer girdiğiniz her yoldaki azami hız size yüksek geliyorsa, o zaman sorun sizdedir; mümkünse trafikte araç kullanmayın. Zira trafikte yersiz yavaş giden araçlar da tehlike yaratır.

Bunlar şahsi fikirlerimdir.
 
Geri
Üst Alt