Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

İleri Sürüş Teknikleri.. (Alıntı Değildir)

YCO

Kayıtlı Üye
Katılım
26 Ağu 2009
Mesajlar
22,337
Yaş
36
Yarış Çizgisi: (Racing Line) Diğer adı ideal çizgidir ve bu çizgi bütün viraj kombinasyonlarını ve düzlükleri de kapsayacak şekilde pist üzerinde en az hız ve zaman kaybı yaşacağınız yoldur/çizgidir..

Fren Noktası (Brake Point): Bir viraja girmeden önce frene basmaya başlayacağınız ilk andır ve yeri çok önemlidir..viraja yaklaşırken ki konumunuza ve hava şartlarına göre değişir..

Apeks (Apex): Apeks virajın kesitiğiniz en iç noktasıdır. Kısa virajlarda yakında uzun virajlarda ise uzakta daha ileride kalır. Bir virajda apeksi kaçırmak, erken ya da geç ulaşmak zaman kaybı hatta virajın türüne göre pistten çıkmanıza neden olur..hızlı virajlarda apeksi doğru tutturmak hayati derecede önemlidir aşağıdaki imajı internetten buldum ve orda net bi şekilde anlaşılıyo..

properline.jpg


Throttle: gaz, Brake: fren, Early: erken, Late: geç..

Sol Ayak Freni (Left Foot Braking): Sol ayak freni önden çekişli araçlar için kullanır ve otomobilin burununu virajın içinde virajın içine doğru çekmeye yardımcı olur..nasıl..örneğin normalde 90km/h hızla dönülen bir viraja siz 110km/h ile girdiniz araç önden hissedilir bir şekilde kaymaya başladı..Bu noktada ayağınızı gazdan tamamiyle çekmeden kesik kesik ve hafifce ya da iç güdüsel olarak bir seviyede frene basarak kaymayı kontol altına almayı ve kaydığınız miktarda yarış çizgisine dönmenizi sağlar..Yalnız bu noktada çok önemli bi ayrım vardır..
Sol ayak freni sol ayakla yapılan fren değildir..Eğer kafanız karıştıysa açıklamayı tekrar okuyup netleştirebilirsiniz..

Burun ve Topuk (Heel and Toe): Bu teknik daha çok yüksek performanslı araçlar için geçerlidir ve eğer transmissiyon otomatik olarak uygulamıyorsa hayati bir önemi vardır..
Bunu örnekle anlatmak istiyorum..Yine 90km/h ile dönülen bir viraja 4.vites ve 140km/h ile yaklaşıyorsunuz..Ilk olarak ayağınızı gazdan çektiniz ve sağ ayağınızla frene basmaya bi yandan debriyaja basıp daha etkili bir frenaj için direkt olarak 2. vitese taktınız..Bu sırada bastığınız fren pedalını bırakmadan yanı ayak ucunuzla basarken vites küçültmek için bastığınız debriyajı bırakmadan kısa bir süre önce sağ ayağınızın topuğuyla gaz pedalına bir "tokat" attınız ve debriyajı bıraktınız..ve artık viraja girdiniz...

Bu teknik ne işe yarar..

ayağınızı gazdan çekip, frene bastığınız ardından debriyaja basıp vites küçültüğünüz sırada gaza basamadığınız için devir doğal olarak düşer, vitese takmadan hemen önce topuğunuzla gaz pedalına attığınız tokat sayesinde motor devri hareketlenip tekrar yükselerek debriyajı bıraktığınızda çekiş tekerini kitleyerek tepmesine ve aracın kaymasını engel olmuş olursunuz..Bu teknik Önden Çekişli (FWD) ve arkadan itişli (RWD) ya da 4 çekişli (AWD) araçlar için hayati bir öneme sahiptir..özellikle RWD araçlar için daha önemlidir çünkü motor arka tekeri kitlerse ani bir el freni çekme hissi uyanır otomobilde bu da çok çok büyük bir ihtimalle kontrol kaybı demektir..yani yarış koşullarında çok önemlidir..

Bordür (Kerb) Kullanımı:

spa-francorchamps-f1.jpg


Özellikle pist yarışlarında hayati derecede önemli olan bu teknik, viraj çıkışında sürücüye ekstradan alan sağlayan kısa süreli üstünde durulan alanlardır..sürücü kerblere viraj çıkışında güvenerek ivmelenmek yerine aracı çizgiye oturtup hızlanırken olabildiğince yumuşak bi çizgide ivmelenmek için kullanmalıdır (bazı istisna virajlar hariç)..kerbler her pro. pistte plastik ya da benzeri maddeden üretilirler bu sebeple yağmurlu hava şartlarında sürücüye avantaj yerine kerbin üstünden uçma ya da pist dışına çekerler kaydırdıkları için..o nedenle kerblerin en ideal kullanımı kuru hava şartları altındadır..

Şikan (Chicane) Kullanımı:

Monza-circuit_2359381.jpg


Şikanlar genelde pistlerde aracın hızını sürücünün mecburen fren yapmasıyla yavaşlatmak için kullanılır..her pistte 2 viraj ya da daha fazla viraj kombine olarak piste dahil olurlar..
şikanları olabildiğince düz geçerek hız ve zaman kaybetmeden geçmek gerekir..pistlerde de buna uygun şekilde ekstra bordürlerin üstünde alanlar hazırlanarak kullanılırlar..bazı pistlerde bu avantajı kırmak için şikanların kerbleri çok yüksek tasarlanır ve o zaman da süspansiyona ve "ride height" yani otomobilin yüksekliğine o şikana uygun ayar yapılır..araç tamamen uygun olsa bile yüksek şikanları doğru ve zaman kaybetmeden geçmek tamamen pilotajla ilgilidir..doğru kullanılmadığı taktirde çok büyük bi olasıklıkla sürücü kaza yapar..

1024466_article_img_large4.jpg


Moturu Sıkıştırmak (Atmosferik Motorlar İçin): Bu teknik bazı pist ve yol otomobillerinde kullanılır..kendi aracımda uygulamasam da yöntem şu şekildedir örneğin 5 viteste ilerliyosunuz olabildiğince hızlı bi şekilde hızınızı arttırmak niyetindesiniz..3. vitese aldığınızda oran kısa, 4'e aldığınızda da istediğiniz gibi ivmelenmeyecek araç..bunun için vitesi hızlı bi şekilde 3'e alıp devir saatinin sonuna vurduktan sonra hemen 4'e alırsanız 5'ten 4'e aldığınızdan çok daha iyi ivmelenceğini hissedeceksiniz..

ilk aklıma gelenlerdi..
sormak tartışmak niyetiniz varsa çok memnun olurum..

Not: tarafımca yazılmıştır.. Alıntı " değildir "..

;)
 
Eline saglık Yiğit çok güzel bilgiler içeriyo.
 
Yiğit Bu 5ten 3e atıp redline yapıp 4e sonra 5 e atmak turbolu araçlarda turbo zamanına turbonun hangi devirlerde peak vurduğuyla alakalı olmalı bunu herkes uygulamaya kalkarsa senin gibi yolda kalma vites kutusunu ve motoru eline almak kaçınılmaz olabilir....
 
Serhat abi o teknik turbolular için sakıncalı aslında zaten..
atmosferik araçlara uygun..ben aracımda hiç yapmadım..bi not düşmek doğru olucak oraya..
 
Turbo'lu araçlarda bunu yapmanın ne gibi bir zararı olacak ki?

Ben babamın Passat'ı(1.8tsi) ne zaman alsam yaparım. 6'dan 3'e alıp 5000den 7000e kadar devir çevirtirim :)
 
sağol yiğtciim bu güzel bilgiler için denemekte fayda var şaka şaka :D
 
çok yüksek devirler ani ya da uzun süreli farketmez turboya tamamen yük getirmekten başka bi işe yaramaz..o ani devir yükselmesi aynı şekilde turbonun da devirini katlayacağından belki bi kaç defadan bişi olmasa da eninde sonunda bişileri parçalar.. :)

devir tutuyosa 6'dan 1'e atmakta da bi sakınca olmaz bence bisiklet değil bu sonuçta zincir falan atmaz.. :)
 
Geri
Üst Alt