Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

İkinci El Araç Alımında Yapılan Değişiklik

GRKMSRGL

Kayıtlı Üye
Katılım
29 Ağu 2009
Mesajlar
5,250
Yaş
36
Noterler, ikinci el oto alım satımında devre dışı kalacakken tam yetkili oluyor.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu 1 Ocak 2010’da yürürlüğe girecek olan ve noterlerin araba alım satımında devre dışı kalmasını öngören yasanın ertelenmesi için verilen kanun teklifini görüşmek üzere toplandı. Ancak yapılan itirazlar sonunda iki AKP’li vekilin verdiği yeni kanun teklifiyle noterlerin araba alım satımında ‘tek yetkili’ olması gündeme geldi.

Maliye Müsteşarı Naci Ağbal, Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmeleri devam eden kanun teklifiyle ilgili olarak komisyona bilgi verdi. 30 bin liralık ikinci el bir aracın satışından 250 lira masraf alındığını belirten Ağbal, yeni düzenlemeyle sadece 20 lira noter ücreti ve bunun üzerinden de yüzde 18 KDV olmak üzere toplam 23.6 lira alınacağını açıkladı.

Böylece ikinci el araç alacan bir kişi, 23.6 liraya ilave olarak 45 lirası trafik tescil; 60 lirası da trafik belgesi olmak üzere toplam 128.6 lira ödeyecek.

Geçici ruhsat!

İkinci olarak da ikinci el oto alım satımını Noterler elektronik ortamda ‘tek başına’ yapacak. Maliye ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne elektronik ortamda bağlanarak satışa konu aracın taşıtlar vergisi, trafik cezası gibi borcu olup olmadığını sorgulayacak. Diğer taraftan da Emniyet bilgi sistemi üzerinden araç üzerinde haciz, rehin veya suça karışıp karışmadığı tespit edilecek. Bu sorgulamaların ‘temiz’ çıkmasının ardından aracın devir işlemi yapılarak yeni alıcıya ‘geçici ruhsat’ verilecek.

1 ay sonunda ise Merkezi Tescil Birimi tarafından ‘kalıcı ruhsat’ gönderilecek.

Notere 20 lira!

Noterler araç alım satım işlemini 20 liralık maktu ücret karşılığında yapacak. Halen noterlerin bu hizmeti 40 ila 60 lira ücret karşılığında yapıyor. Türkiye’de yılda ortalama 1 milyon 700 bin araç el değiştiriyor.

Yeni sistemle vatandaş damga vergisi ve harç ile kıymetli evrak vergisinden kurtulurken; notere ödediği ücret de düşmüş olacak. Ancak 20 liralık noter ücretiyle birlikte 128.6 lira da tescil belgesi ödenecek.
 
Bak bu ıyı bı habere benzıyo notere verılen avanta bı paraydı bence ıyı oldu...teşekkürler kardeşim...
 
çok güzel hareketler bunlar... açıkcası gıcık oluyordum bu noterlere verdiğimiz değerli evrak ücretlerine, değerli kağıtta 5 kuruş etmeyen bilgisayar kağıdı!!!
 
çok güzel hareketler bunlar... açıkcası gıcık oluyordum bu noterlere verdiğimiz değerli evrak ücretlerine, değerli kağıtta 5 kuruş etmeyen bilgisayar kağıdı!!!

kesınlıkle katılıyorum abı bıde muhur var tabı onada para alıyolar ya:D:D:D
ÇGH....:))
 
bende daha bisin devrini almadım biliyosun bacanak ordan kardayız:)
 
200 ordan 200 burdan derken baya bi kara geçtim zaten...
 
walla ole oldu du bakalım daha neler cıkıcak araba nedavaya gelıyomus bıde ne gulerım varya:D
 
100 daha gönderdim 200 kaldı onuda hibe eder gibime geliyor:)
 
Geri
Üst Alt