Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

İki Zamanlı Motorların Çalışma Prensibi

fatihyksel

Kayıtlı Üye
Katılım
20 Şub 2012
Mesajlar
1,487
Yaş
32
ALINTIDIR

İki zamanli motor

iki zamanli motor, içten yanmali bir motor tipidir. Daha yaygin olarak kullanilan dört zamanli motordan farki, pistonun lineer hareketlerinde 4 yerine 2 stroka sahip olmasidir. Fakat bu iki strokta, 4 zamanli motorda oluşan 4 işlemde (emme, sikiştirma, yanma, egsoz) meydana gelmektedir. Yani emme ve sikiştirma 1 strokta , yanma ve egsoz 1 strokta yapilir.

Çalişma Prensibi

Emme ve sikiştirma

Bu motor tipinde emme ve egsoz sübaplari yoktur. Emme ve egsoz işlemleri silindir içinde oluşan basinç farklari vasitasi ile yapilir. Piston yukari hareket ederken, üst kisimdaki karişimi silindir içinde sikiştirmaya başlar. Bu esnada pistonun yukari hareketi ile krank bölümünde bir vakum oluşur ve karişim krank bölümüne dolar. Bu karişim yakit, yağ ve hava karişimidir. Sikişan karişim buji ile ateşlenir ve patlama oluşur. Çikan enerji pistonu aşaği iter.

Yanma ve egsoz :

Pistonun aşaği itilmesi ile egsoz çikişi açilip, emiş ağzi kapanir. Yanma sonucu ortaya çikan atik gaz, egsoz borusundan atilir. Pistonun hareketi ile aşağida sikişan karişim, taşima cebinin açilmasi ile pistonun üst kismina dolar. Üst kisima yeni karişim dolmasi ve egsoz gazinin tamamen atilmasi ile çevrim tamamlanir ve diğer çevrim başlar.

Avantaj ve Dezavantajlari

iki zamanli motor, dört zamanli motora göre daha basit ve az maliyetlidir.
Soğuk havalarda çaliştirilmasi daha kolaydir.
Yakit karişiminin bir kismi yanmadan egsoz gazi ile atildiği için çevre ve yakit ekonomisi konularinda başarili değildir.
Yakit karişiminin pistonun üst kisma ulaşmasi krank bölümü ile sağlandiğindan, krank bölümü devamli yağlamaya maruz değildir ve yağlama yakit karişimi içine kariştirilan yağ ile olur. Bu yağin yakilmasi çevre açisindan zararlidir.
iki strokta çaliştiği için pistonun her yukari çikişinda yanma olur ve aşiri isinma meydana gelir.

Kullanildiklari Yerler

Genelde küçük yapidaki benzin motorlari iki zamanli olarak kullanilirlar. Motosiklet,bazi küçük teknelerde, ****oter, kar motosikletleri ve model uçaklarda kullanilir. Ayrica motorlu bahçe araçlarinda da (çim biçme makinasi vb.) kullanilirlar.


Ve Tüm Olayi Kisaca Özetleyen Ufak Bir Animasyon :

2zamalc4b1motorc59femary9.gif
 
Geri
Üst Alt