Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

''Öyle Birşeyin Faydası Olsaydı Zaten Mühendisler Uygulardı'' Düşüncesini Aşalım Ltfn

conz

Kayıtlı Üye
Katılım
20 Mar 2012
Mesajlar
64
Yaş
43
Mrb arkadaşlar...Konuyu doğru yeremi açtım bilemiyorum ama forumumuzda ve günlük hayatta karşılaştığım ve beni üzen ''Öyle Birşeyin Faydası Olsaydı Zaten Mühendisler Uygulardı'' düşüncesine değinmek istedim.Öncelikle otomobil üreticlerinin ilk amaçlarının ticari kar edinmek olduğunu özelliklede alt ve orta sınıf otomobillerin üretiminde bu amaçların daha da önde olduğunu ve uygulanan buluşların bi kısmınının oto üreticileri haricinde şahıslar ve farklı firmalar tarafından bulunup uygulandığınıda unutmayalım.
Tuning firmaları yada şahışların uyguladıkları performans arttıcı,yakıt tasarruf cihazları,yol tutuş arttırıcı vs.vs.gibi örneklendirebileceğimiz birçok piyasada olan veya yeni sunulmuş ürünler hakkında net bilgiye sahıp olmadan ''Öyle Birşeyin Faydası Olsaydı Zaten Mühendisler Uygulardı'' düşüncesiyle kesin ön yargıda bulunmak teknolojinin sadece belli kesimlerin tekelindeymiş ve sadece onlar yaparsa doğrudur gibi bi düşünceyi savunmakla eşdeğer ve üzücü bi durumdur bence.
Eğer bir ürün hakkında sağlıklı bilgiye sahip değilsek araştırıp irdeleyerek,varsa bilen ve kullananlara danışarak ve en sonundada üretici firmaların neden üretmediğini araştırdıktan sonra bi yargıya varıp etrafımızdakilerle paylaşmamız daha net ve daha faydalı olacaktır...
 
sonuna kadar katılıyorum sonuçta insan bir şeyi bulduktan sonra diger insanlar ondan model olarak onu geliştirmeye çalışıyor:)
 
Bu kanı en çok yakıt katkıları ve yağ katkılarında ortaya çıkıyor. Yağlara zaten gerekli bileşeni atıyorlar deniliyor, bu durumda piyasada işe yaramayan çok fazla ürün olmasından kaynaklanıyor. %20'ye kadar yakıt tasarrufu diyor mesela bir ürün oysa hiç etki etmiyor. %20 yakıt tasarrufunu 50 puntoyla, 'ye varan'ı 3 puntoyla yazıyorlar sonra biz böyle demiştik. E %20'ye varan demiştik, %2-3'te olur diyen ürünler nedeniyle bu kanı ortaya çıkmıştır.
Lastik Sensörü konusuna böyle birşey yazdıktan sonra böyle bi konu açılması ayrı bi şekilde dikkatimi çekti.
 
evet dün lastik basınç sensörü ve farklı bir iki konudaki yorumları okuduğumda içlerinden biride senmiydin hatırlamıyorum ama bi kaç kişinin o tarz yorum yaptığını okuduktan sonra bu konuyu açma ihtiyacı duydum.benimki sadece farklı bakış açısından bi tavsiye dileyen hak verir,dileyen katılmaz...
 
murat ım az önce lastik basınç sensörü konusundaki yorumuna baktımda benim anlatmak istediğim senin dediğin tarzdaki şeyler değil tabiiki bende örneğin lastik basınçlarını oto üreticisinin verdiği değerleri kullanırım veya yağ vizikote değerelerini fakat anlatmak istediğim yeni üretilmiş bi ürün veya buluş faydalı olmasada bile bunu araştırp bilmeden sadece oto üreticilerinin kullanmaması gibi bi sebepten dolayı olmaz demenin bana göre üzücü bi ön yargı olduğudur...
 
Ne yazık ki katılmıyorum. Yüz milyonlarca dolarlık AR-GE bütçeleriyle çalışlan otomobil şirketlerinden bahsediyoruz. Bunun kullanılan plastiğinden vidasına kadar onlarca şeyi bilmeyenlerin, işin içinde olmayanların tahmin bile edemeyeceği ortamlarda test ediliyor, kullanılıyor. Sıkıntı varsa geliştiriliyor ya da sorun çözülmeye çalışılıyor. Başarısızlıkla sonuçlandıysa zaten tüketiciyle buluşturulmuyor.

Evet, bu insanlar normal bir yerde çalışmıyorlar. Normal paralara, normal işler yapmıyorlar. Onlar bu işlerin ustası değil uzmanları. Zira mühendisin kelime anlamı da uzmandır.

Çok basit bir örneğini verelim. Kaliper kapağını takmanın doğru ya da yanlış olmadığı bir çok yerde tartışılıyor. Herhangi bir makine mühendisinin önüne bu soruyu koyduğunuzda tartışmasız bu uygulamanın yanlışlığını savunacaktır. Çünkü işin içine hesap, kitap, teknik bilgi ve uygulamasının sonuçları girecektir. Soğumayan kaliperler, biriken balata tozu, duruş mesafesi vs.

Aynı Murat'ın da dediği gibi; ticaret elindeki ürünü ne kadar iyi pazarlayabildiğinle doğru orantılı olarak gelişiyor. Kim bizi daha iyi kandırırsa o ürün daha güzel oluyor. Kandıranın yanında mühendis yok mudur? Elbette var.

Ancak şöyle de bir şey var. Onlar ne yazık ki bir Alex değil. :) İşte o kandırıkçılar da bu hesap...
 
Zaten ordan ilham alarak açtığını anladım ama benim bazı düşüncelerime ve yazılarıma bakarsan öyle bir önyargımın olmadığını görürsün. :) Zaten konular farklı, ki bazı konularda mühendislerin koyduğu durumlardan şaşmayacaksın ama hepte bağlı kalmayacaksın.
 
Öncelikle şunu bilelimki otomobil teknolojisi o yüz milyonlarca dolarlık ar-ge kısımlarının tekelinde değildir.Onlar hata yapmaz yada gözden kaçırmaz gibi bi düşünce varsa bende o düşünceyi savunanlara derim ki en yakın örneği şuan porsche bazı arabalarını geri çağırıyo yaptığı teknik yanlışlıktan dolayı ve zamanında toyota,vw honda ve birçok markanında bunu yaptığı gibi.
ikincisi, Türkiye de üretim yapan otomobil firmalarının milyon dolarlık bütçe ayrılan ar-ge departmanlarının öncelikli hatta kurulma amacının mevcut teknolojiyi daha ucuza mal etmek olduğunuda bilmeni isterim.Bu bilgi departman şefinin net olarak bana söylediğidir.
 
yok Murat ım senden ilham almadığımı yazmıştım senin o konudaki yazdığına ithafen bişey değil bu konu:)
 
Öncelikle şunu bilelimki otomobil teknolojisi o yüz milyonlarca dolarlık ar-ge kısımlarının tekelinde değildir.Onlar hata yapmaz yada gözden kaçırmaz gibi bi düşünce varsa bende o düşünceyi savunanlara derim ki en yakın örneği şuan porsche bazı arabalarını geri çağırıyo yaptığı teknik yanlışlıktan dolayı ve zamanında toyota,vw honda ve birçok markanında bunu yaptığı gibi.
ikincisi, Türkiye de üretim yapan otomobil firmalarının milyon dolarlık bütçe ayrılan ar-ge departmanlarının öncelikli hatta kurulma amacının mevcut teknolojiyi daha ucuza mal etmek olduğunuda bilmeni isterim.Bu bilgi departman şefinin net olarak bana söylediğidir.

Bahsettiğim şey hata yapmamak değildi ki. Hata gayet olabilir. İnsan üretimi olan ürünlerden bahsediyoruz. Kendi aracımda bile dünya kadar sıkıntı yaşadım. Aracımın kavramaları mekatroniği değişti. Başka bir fabrikadan farklı bir ürün geldi. Ve evet öyle bir şeyin faydası olduğu için mühendisler ilk fabrikayı değiştirdiler, farklı bir tasarıma gittiler, aracıma uygulandı ve sorunum çözüldü.

Altımızdaki arabalar yıpranan ürünler. Her ne parçası olursa olsun minimum yıpranma ile maksimum ömür amaçlanarak üretiliyor. Yapılan kaynağından koydukları düğmeye kadar hepsi belli bir test dahilinde bize sunuluyor. Ellerindeki bütçe onları bir çok alanda tekel kılabilecek kadar da büyük. Eğer öyle olmasa neden İsviçreli bilim adamları ile Alman mühendisleri var mesela? :)

AR-GE araştırma ve geliştirmenin kelimeleri ile de sınırlı değil ne yazık ki. Elbette elindeki teknolojiyi daha ucuza mal etmeye çalışacaktır. Daha ucuza üretebilmeli ki yeni teknolojiyi araştırıp üretebilmesi için elinde para kalabilsin, üretilen teknolojiye herkes ulaşabilsin. Türkiye örneğini vermişsiniz. Türkiye'de AR-GE eğer tam anlamıyla oturabilmiş olsaydı; bugün kendi füzesini üretebilen İran değil Türkiye olabilirdi mesela. Küçücük bir 3 boyutlu cep projektörünün sadece araştırma faslının 5 yıl uluslararası bir şekilde sürdüğünün canlı şahidiyim.

Dışarıda insanlar bu araçlar için araştırma yapmıyorlar mı? Öyle olsa piyasada ne yazılım olurdu, ne hafif jant ne de atıyorum seramik fren. Fabrika onayı olmayan yazılımın sonucunun ne olacağı meçhuldür mesela. Doğruluğu yanlışlığı tartışılır. Benim aracıma uygunu olsa yaptırmaz mıyım? Büyük ihtimalle yaptırırım ancak içimde her zaman ¨Lan yoksa?!¨şüphesi olur. Söz konusu iyi olsaydı zaten mühendisi onu bu araca yapardı ürünlerin büyük kısmının, yine ne yazk ki, 100 liraya 5 kavanoz bal furyasından farkı yok benim inancıma göre.
 
Geri
Üst Alt