Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

Çevreyi daha az kirleten aracın Motorlu Taşıtlar Vergisi düşecek

cckoc

Kayıtlı Üye
Katılım
15 Eki 2009
Mesajlar
1,121
Yaş
35
Maliye Bakanlığı, yıllardır Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde (MTV) uygulanan sistemi, Avrupa Birliği ülkelerine uygun biçimde yeniden masaya yatıracak.
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın üzerinde çalıştığı taslakta araçların karbon emisyonuna dayalı bir vergilendirme sistemi üzerinde duruluyor. Halen MTV araçların yaşı ve silindir hacmine göre belirleniyor. Avrupa'da ise çevre ve havayı daha az kirleten araçlardan düşük, daha fazla kirletenlerden ise yüksek vergi alıyor. Gelir İdaresi'nin çalışması bitirilince mevcut sistemde değişikliğe gidilip gidilmeyeceği netleşecek. Bu arada İdare, yeni oluşturulacak sistemin idare mahkemesi tarafından geçmişte olduğu gibi iptal edilmesinden çekiniyor.

Dünyada her yıl motorlu taşıtların 900 milyon ton karbondioksit yaydığı belirtiliyor. Daha önce yapılan ölçümlerdeki trendin sürmesi halinde OECD ülkeleri, 2050 yılına kadar küresel motorlu taşıtlar emisyonunun yüzde 60'ına sebep olacak. Karbondioksit emisyonundaki artış üzerine başta AB ülkeleri olmak üzere birçok OECD üyesi ülke, motorlu taşıtların vergilendirilmesinde geleneksel silindir hacmi, yaş, ağırlık gibi spesifik ölçüleri terk ederek, araçların yaydığı karbondioksit miktarını esas almaya başladı. Bu uygulamanın yakın gelecekte AB'nin ortak politikası haline gelmesi bekleniyor.

Halen 27 AB üyesi ülkeden 17'si (Avusturya, Belçika, Güney Kıbrıs, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almany a, İrlanda, Letonya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Portekiz, Romanya, İspanya, İsveç ve İngiltere) binek otomobillerde kısmen ya da yakıt tüketimine göre vergi uyguluyor. Bunların 15'i elektrikli araçlar için de vergi teşvikleri sunuyor. Bu 15 ülkede geçen yıl itibarıyla Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin gayri safi yurtiçi hasılaya oranı yüzde 3,4, buradan gelen vergi de 337 milyar Euro oldu.

http://www.nethaber.com/Ekonomi/169665/Cevreyi-daha-az-kirleten-aracin

Bana pek bir sonuç çıkmaz gibi geldi ama malum umut fakirin ekmeği misali...:)
 
EU4 müydü yoksa EU5 miydi 1.4 TSI.. :)
 
En mantıklısı.
Hem bu şekilde ülkemizde yüksek hacim araçlar da çoğalır.
Tabi hacime göre alınan verginin üstüne bide bu vergiyi koymazlarsa..
 
Dünya'yı kirleten diğer etkenlere bakılınca, otomobillerin yüzdesi küçücük bişey..
 
bu olay avrupada zaten böyle hatta EU4 olmayanlar çoğu yerde yerleşim yerine giremiyor çarşıya girerken aracın camında yeşil sticker yani 4 yazısı yoksa ceza yemeniz için hiçbir engel yok;) bence mükemmel bir uygulama
 
Bu ülkede vergi düşüşü kıyamet alametlerinden olabilir ama bi umut tabi olurmu mümkünatı var elbet ama çok zor....:(
 
ondan önce nerdeyse 4 Lira oldu 97 oktan..gaitası çıktı olayın..
 
bır kaç ay once hollandada cıtroen c1 1.0 motor kullandım devletten ustune para bıle aldım cevreye olan duyarlılıktan dolayı:)


bu arada yılbaşı gelıyor bence yılbasında 2.0 motorun yıllık vergısını duz 2000tl yaparlar benzınde duz 4 lıra olur:)
 
Geri
Üst Alt